koronavírus

2021.08.31. 06:58

Megkezdődött az oltási akció a szolnoki iskolákban

Oltási akciót szerveztek az oktatási intézményekben. A tizenkét és tizennyolc éves korosztály tagjai hétfőn kezdhették el felvenni a vakcinát. Az oltási akció kedden, illetve szeptember 2-án és 3-án folytatódik. Az intézmények az elmúlt hét elején értesítették ki a lehetőségről a szülőket és diákokat.

P. Pusztai Nóra

Budapest, 2021. május 13. Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagját a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdõdött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és idõpontot is foglaltak. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A megyeszékhelyen élő Kelemen családban három gyermeket nevelnek, tizenkilenc éves fiuk maga döntött az oltás mellett.

– Lányunk tizenhárom éves, valamiért vele volt a legnehezebb dolgunk. Többször is átbeszéltük az oltás kérdését, végül nyáron ő is megkapta a vírus elleni vakcinát – mesélte Kelemen Gréta édesanya. Hozzátette: a bizonytalanságot a nem igazán ismert hosszútávú hatások okozták, de szerepe volt annak is, hogy lánya kortársai tájékozatlanságukból adódóan rengeteg rémisztő információval traktálták a gyermeket.

– Bár azt gondolom, hogy erős az immunrendszerünk, úgy vélem nem árt, ha ősztől az új közegben egy plusz védelem is segíti az egészsége megőrzését – mondta.

Az iskolakezdés hetére országos oltási akciót szerveztek. Az elmúlt időszakban a megye szinte minden érintett közép- és általános iskolájában megkezdték az igényfelmérést.

A szülőket az osztályfőnökök keresték meg.

– A már bevált csatornákat alkalmaztuk, hogy elérjük a családokat és tájékoztassuk őket a lehetőségről. A jelentkezési lapokat és hozzájárulási nyilatkozatokat begyűjtöttük, de ezeket még az utolsó pillanatban az oltás napján is be lehet hozni – fejtette ki Váradi Éva, a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója.

A tapasztalatok szerint a nyár folyamán, aki akarta beadatta az oltást, mégis akadnak még jelentkezők. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója, Pogány Gyula is hasonló helyzetről számolt be.

– A Verseghyben is jelentkeztek oltásra, az értesítéseket a Kréta és e-mailes levelezőrendszeren küldtük ki – fogalmazott.

A Szolnoki Szakképzési Centrum tizenegy intézményében is ily módon zajlott a tájékoztatás.

– Az igazgatók augusztus 23. és 25. között a szokásos kommunikációs csatornákon keresztül felmérték a 12-18 év közöttiek körében az igényeket, és nyilatkoztatták a szülőket, illetve a nagykorú tanulókat, hogy igénylik-e a vakcinát. Az iskoláinkban az oltakozás minden feltétele biztosított – válaszolta megkeresésünkre Pogány Attila, a SZSZC kommunikációs referense.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a gyermekeket minden esetben Pfizer-vakcinával oltják be.

A kormányhivatal szervezte meg az orvosi segítséget, illetve – az igények felmérése után – az oltóanyag kiszállítását – hangsúlyozták.

– Szerencsére azt látjuk, jelentős az érdeklődés az oltások iránt. Az akció célja, hogy fiatalok beoltásával az ő egyéni védettségük, valamint a közösségi védettség is erősödjön, az iskolakezdés biztonságosabb legyen. Az akció célja, hogy az iskolák zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, megkönnyítve ezzel a gyermekek, tanárok, szülők dolgát – jelezték.

Tantermi oktatásban bíznak

Mind az általános, mind a középiskolákban remélik, hogy minél tovább, akár egész évben lehetőség lesz a tantermi oktatásra.

– A gyerekeknek és tanároknak is nehéz lesz visszaállni, és vélhetően lesznek kisebb-nagyobb zökkenők is, de ezeket biztosan meg fogjuk tudni oldani – fogalmazott Pogány Gyula, a Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában