galériával

2021.08.07. 19:18

Mézkirálynőt is választottak a jászberényi méhésztalálkozón

Rengeteg méhészt és mézkedvelőt vonzott Jászberénybe szombaton a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó, amelyet immár harmincharmadik alkalommal rendeztek meg. Több mint száz kiállító érkezett az ország számos pontjáról és határainkon túlról a találkozóra. Hazánk legnagyobb méhészeti eseményét ezúttal is szakmai előadások, méhészeti bemutatók, kirakodó vásár és mézkirálynő választás gazdagította.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A találkozó nyitányaként Páprádi Anna Bíborka tavaly megválasztott mézkirálynő a mézlovagrendek kíséretében vonult be az esemény helyszínére, az Ifjúsági Házba. Az ünnepélyes megnyitón néma főhajtással tisztelegtek a közelmúltban elhunyt Molnár György emléke előtt, aki megálmodója és évtizedeken át főszervezője volt a rangos rendezvénynek.

A XXXIII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó résztvevőit Budai Lóránt polgármester, Pócs János a térség országgyűlési képviselője, Dukai Rita a Jászkerület Nonprofit Kft. ügyvezetője és Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke köszöntötte.

- Minden méhésztársamnak köszönöm az elmúlt egy esztendőben folytatott nagyon komoly helytállását. Helyzetüket a koronavírus-járvány és az időjárási körülmények is nehezítették – mondta Dr. Nagy István. Az agrárminiszter a rendezvényt megnyitó beszédében kiemelte: a magyar méhészek tudása, tevékenysége a magyar mezőgazdaság sikerének a kulcsa, ezért jár nekik a megkülönböztetett figyelem – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a méhészkedésnek pótolhatatlan szerepe van az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében.

– Európa-szerte elöregedőben van a méhésztársadalom. Maga a méztermelés, mint gazdasági tevékenységi pedig önmagában nehezen áll meg a lábán. Ebből pedig az következik, hogy veszélyben van a beporzás. Ha méhészkedni nem éri meg, akkor abból nagy bajok lesznek, a magyar mezőgazdaság kulcsát veszíthetjük el – hívta fel a figyelmet.

A tárcavezető rámutatott, hogy ezért át kell strukturálni a méhészek bevételét. Ez azt jelenti, hogy nem a méztermelést kell figyelembe venni a jövőben, hanem a beporzásban végzett tevékenységet. A megnyitó után szakmai előadások hangzottak el többek között méhegészségügyi kérdésekről és ágazati aktualitásokról. Bross Péter, az OMME elnöke szólt a Magyar Méhészeti Nemzeti Program változásairól, a támogatásokról, a mézpiac helyzetéről és a jövőben megoldandó feladatokról is.

A Bercsényi úti Sportcsarnokban és udvarán mézvásár, méhészeti eszközök kiállítása és vására, méhészeti termékek kóstolója, rajzkiállítás várta a látogatókat. Mindemellett volt füstölőgyújtó és keretszegező verseny is, melyet Gyarmat Ruben nyert meg. Második lett Maginyecz György, harmadik pedig Szontág Dávid.

Mézkirálynőt választottak

A jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhészeti Találkozó egyik fénypontja, izgalmas pillanata a mézkirálynő választás. Ebben az évben tíz lány mérettette meg magát. A zsűri döntése alapján a kokadi Ozsváth Laura Katalin fejére került a királynői korona, aki egy éven keresztül népszerűsíti a magyar mézet és képviseli a hazai méhésztársadalmat. Első udvarhölgyének az esztergomi Márkosi Kittit választották meg, míg a második udvarhölgy a hajdúnánási Fejérvári Dóra lett. A közönségdíjat ezúttal Szabadi Laura kapta, aki Mórról érkezett a rendezvényre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában