galériával

2021.08.29. 15:17

Népi hagyományokról szólt a hétvége Jászboldogházán

A lovas kultúra és a népi mesterségek rejtelmeit is bemutatták a Bartal-tanyán.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Több száz látogatót vonzott a Hagyományok hétvégéje programsorozat szombaton Jászboldogháza határába, a Bartal-tanyára. A Jászföld Hagyományőrző Egyesület immáron tizenkettedik alkalommal szervezte meg a rendezvényt, ami ma már országos hírnevű.

Célja többek között a magyar lovas kultúra és jász hagyományok ápolása, bemutatása.

A jánoshidai Aranytorkú Férfikar előadásával kezdetét vette a megnyitó, amelyen köszöntőt mondott Pesti Róbert az egyesület elnöke, Borbás Zoltán a megyei közgyűlés alelnöke, Zakariás Zoltán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tagja és Pócs János. A térség országgyűlési képviselője és Kökény Kálmán a Jászsági Romákért Közalapítvány elnöke az ünnepségen Jászsági Romákért Közéleti Díjjal ismerte el Banya Csaba zenész, énekes és Peszeki Ferenc lovas hagyományőrző kimagasló munkáját.

A szervezők minden korosztályt igyekeztek megszólítani a változatos programokkal.

A nap folyamán a jászsági kórusok, hagyományőrző csoportok mellett a battonyai Viharsarok citerazenekar és Szivárvány Néptánc együttes is bemutatkozott.

Délben a jó ebédhez nóta szólt cigányzene kíséretében, majd a mulatós zene sztárjai szórakoztatták a közönséget. A rendezvényt egyebek mellett főzőverseny, népi mesterségek bemutatója, kézművesek és helyi termékek vására, népi játszótér gazdagította. A Bartal-tanya ezúttal is otthont adott a fogathajtók versenye megyei fordulójának. A programsorozatot este koncertek zárták, fellépett az Apostol együttes és az Emelet!.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában