több funkciót is betölt majd

2021.08.20. 15:30

Nyolcezer köbméter kapacitású víztározót adták át Rákócziújfalun

Egyszerre több funkciót is betölt majd az a hatezer négyzetméteres vízfelületű, nyolcezer köbméter kapacitású víztározó, melyet pénteken, az államalapítás ünnepén adtak át Rákócziújfalun.

Molnár-Révész Erika

A nemzeti színű szalagot Kállai Mária parlamenti képviselő és Varga József polgármester vágta át az érdeklődő fiatalokkal közösen

Fotó: Mészáros János

– Ez a „zöld” település példát mutat abban, hogy hogyan lehet az alatta elterülő vízbankot használni, hogyan lehet egy településnek az időjárás viszontagságaira jó választ adni úgy, hogy pozitív értelemben kihasználja a természeti adottságait, valamint, hogy hogyan lehet ebbe a kezdeményezésbe a lakosságot is bevonni. Itt nem csak egy nagyon tudatos környezetvédelmi munka valósult meg, hanem olyan létesítmény épült, amely ösztönöz a szabadidő kulturált eltöltésére, például a horgászatra is – mondta az ünnepélyes átadón dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője.

A nemzeti színű szalagot dr. Kállai Mária parlamenti képviselő és Varga József polgármester vágta át az érdeklődő fiatalokkal közösen
Fotó: Mészáros János

A kísérleti programba három éve kapcsolódott be a település, az előkészítés után a tényleges munkálatok mintegy fél évet vettek igénybe.

– Hasznos a vadásztársaságnak, hiszen a vadállománynak ivóvizet biztosít, hasznos a mezőgazdaságnak, ugyanis a gazdálkodók jóval könnyebben juthatnak öntözővízhez, és a legfontosabb, hogy mintegy mintaként szeretnénk megoldást kínálni a hasonló, belvízproblémával küzdő településeknek.

– Mi a belvízzel sújtott területhez egy új funkciót rendeltünk és a rekreáció felé fordultunk. Szeretnénk az alattunk lévő vízbankot gyarapítani azáltal, hogy az időnkét feleslegesen megjelenő belvizet, csapadékvizet összegyűjtve, az alattunk lévő vízbank mennyiségét növeljük. Ez nagyon fontos tényező, és ehhez szervesen kapcsolódik az a belvízelvezető csatornarendszer, amelynek kiépítése jelenleg is zajlik, és amelynek első üteme hamarosan a végéhez ér a településen – mondta Varga József, Rákócziújfalu polgármestere. Hozzátette, a területet folyamatosan fejlesztik, már bekamerázták, és kihelyezték az utcabútorok egy részét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában