JÁSZKUNSÁG

2021.08.07. 06:55

Orvos és beteg is jól járhat a praxisközösségekkel

Szeptembertől elkezdhetik munkájukat a praxisközösségek megyénkben is, a cél, hogy az alapellátás komplexebb szolgáltatás nyújtson, ezzel lerövidüljenek a betegutak, valamint az egészségügy többi ágazata is mentesüljön a nyomás alól. A belépés a különböző praxisközösségekbe nem kötelező, és bármikor lehet csatlakozni. Ehhez jelentős forrás is rendelkezésre áll, a háziorvosi és fogászati ellátás finanszírozására szánt keret ötvennyolc, százalékkal, 105,5 milliárd forinttal emelkedett idén az elmúlt évhez képest.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szeptembertől jelentős változások kezdődnek az alapellátásban. Ezek egyaránt érintik a házi felnőtt és-gyermekorvosokat, a fogorvosokat, a szakvizsgával rendelkező egészségügyi szakembereket, és persze a pácienseket is.

A háziorvosoknak három lehetőség áll rendelkezésükre. Az első eset, amikor nem csatlakoznak praxisközösséghez, és ugyanúgy folytatják tovább gyógyító munkájukat, mint korábban. Ebben az esetben is harminc százalékos bértöbbletben részesülnek a rendelet vonatkozó táblázata alapján, ez év eleje óta. Az egészségügyön belül az alapellátásban dolgozó orvosok így kapták meg a béremelésüket.

A második eset, amikor a háziorvos csatlakozik az úgynevezett kollegiális praxisközösséghez, ami nyolcvan százalékos bértöbbletet jelent számára. Ez a forma szakmai rendszerbe szervezi az eddig önállóan dolgozó háziorvosokat, így napra kész információkkal rendelkezhetnek majd. Ez azért lényeges, mert eddig ilyen fórum nem volt, a háziorvosok több kérdésben önállóan, más-más forrásokból tájékozódtak.

– A kollegiális praxisközösség szakmai alapon szerveződik. A csatlakozott kollégák bekerülnek az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartozó Alapellátásfejlesztési Igazgatóság rendszerébe.

– Ennek van egy országos vezetője, vannak megyei vezetők, valamint meghatározott járásonként is van egy felelős. Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen négy területi vezető lesz, akik segítik a csatlakozott háziorvosok munkáját. Tartja a kapcsolatot velük és az egészségügyi intézményekkel. Javaslatokat tesz a különböző eljárásrendekre, információt közvetít. Ha a háziorvosnak van valamilyen problémája, szakmai kérdése, hozzájuk fordulhat majd – tájékoztatta hírportálunkat dr. Szénási Szilvia szolnoki háziorvos, aki maga is csatlakozott mind a kollegiális, mind az egyik szoros praxisközösséghez, illetve a megyei kollegiális szakmai vezetői feladatokat is végzi.

A harmadik lehetőség ugyanis az, hogy a kollegiális praxisközösséghez csatlakozó háziorvosok úgynevezett szoros praxisközösséget alkothatnak.

– Ezzel magasabb összegű, száz százalékos bértámogatásra jogosult a háziorvos, melyből lehetősége van plusz egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani a pácienseinek.

– Például olyan eszközöket tud majd használni a rendelőjében, amelyeket addig nem. Olyan plusz szakszemélyzetet is foglalkoztathatnak a szoros praxisközösség orvosai egy külön erre a célra létrehozott “egészségház”-ban, akikre gyakran szükség van egy praxis ellátásánál, például dietetikust, gyógytornászt, pszichológust, mentálhigiénés szakembert. Így a betegek egyszerűbben vehetnek igénybe diétás tanácsadást, egyéni és csoportos gyógytornát, gyászcsoportot, egyéni gyászterápiát, fogyókúrás csoportot – sorolta az előnyöket a szakember.

A megyeszékhelyen eddig két felnőtt és egy gyermekorvosi szoros praxisközösség alakult.

Mentesülnek a szakrendelők, kórházak, lerövidülnek a betegutak

A z alapellátásba bevont szakemberek és a háziorvosok többlettudásának segítségével várhatóan a szakrendelők és a kórházak is mentesülnek majd.

– Mivel a plusz szakvizsgával rendelkező háziorvosok praxison belül is használhatják majd a szakterületüket, például ha diabetológus szakvizsgával rendelkeznek, nem kell elküldeniük a pácienst a rendelőintézeti gondozóba, vizsgálatokra. Ezzel a rendelőintézet orvosa is tehermentesítődik, így más betegek ellátására tudja ezt az időt fordítani. A páciensek hamarabb kaphatnak meg egyes ellátásokat és a háziorvos közvetlenebbül és könnyebben tud konzultálni a hozzá tartozó szakemberekkel, így hamar tud időpontot foglalni. Egyfajta szakmai közösséget alkotnak a páciensek érdekében – hangsúlyozta Dr. Szénási Szilvia, megyei kollegiális szakmai vezető.

Hozzátette, hetente négy órában prevenciós rendelést tartanak, ahol előtérbe helyezik a betegségek korai felkutatását, kiszűrését korcsoportok szerint, előzetes időpont egyeztetést követően.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában