produkció

2021.08.25. 16:30

Ötéves a „Jászok”, fotókiállítást és előadást tartanak Jászberényben

A vasárnapi előadás célja, hogy bemutassák a jász nép rendkívül összetett és izgalmas történetét. A belépés ingyenes lesz.

Illés Anita

Öt évvel ezelőtt mutatták be a Jászok című történelmi dal- és táncjátékot Jászberényben, a Szabadtéri Színpadon. Augusztus 29-én fotókiállítással és kamara-előadással emlékeznek erre a különleges eseményre – tájékoztatott Soós Andrea tervező művész, az előadás producere.

Mihályi Gábor Harangozó-díjas, Érdemes és Kiváló Művész álma volt, hogy alkotótársával Melis László Erkel-díjas zeneszerzővel színpadra vigye a jászok történetét. Az álmok vizuális megvalósításához kapcsolódott Soós Andrea tervező művész. A 104 szereplős, nagyszabású színpadi mű közösségi összefogással jött létre.

Az alkotók célja volt, hogy bemutassák a jász nép rendkívül összetett és izgalmas történetét, végighaladva az úton, a feltételezett valamikori őshazájuktól, a bronzkori Kelet-Perzsiától, a Kaukázus égbetörő hegyein, a dél-orosz sztyeppéken, a mai Moldván át, a Magyar Királyságig. Majd tovább az emlékek és a képzelet spirituális útján, mely új hazájukba településüktől, a megkeresztelkedésükön, nyelvük, ősi hiedelmeik és szokásaik elvesztésén, önmegváltásukon át napjainkig vezet.

Vasárnap 17 órakor ingyenes ünnepi kamara-előadás lesz a Lehel Film-Színház előtti téren, ahol felelevenítik a produkció részleteit.

Mihályi Gábor rendezésében közreműködnek a Magyar Állami Népi Együttes és a Jászság Népi Együttes táncosai, a „Jászok” Vegyeskar, Turi Melinda, Mizsei Zoltán, Rékasi Emese, Gradsach Zoltán szólista énekesek, valamint a jubileumi program vendégművésze Szabó Sipos Barnabás színművész, képzőművész.

Az előadás után nyílik meg Gémesi Balázs és Szalai György fotókiállítása a Zagyvaparti sétányon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában