Kolozsi József

2021.08.30. 11:28

Rangos elismerést vehetett át a törökszentmiklósi polgárőrvezető

A polgárőrség érdekében végzett kimagasló munkájáért díjazták a közelmúltban a törökszentmiklósi polgárőrök elnökét. Kolozsi József Mórahalmon, a szervezet harmincéves fennállását ünneplő országos polgárőrnapon vette át Papp Károlytól, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkárától a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát.

Molnár-Révész Erika

Kolozsi József, a Törökszentmiklós Városi Polgárőr Egyesület elnöke a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát vehette át munkája elismeréseként

Fotó: Mészáros János

Az Országos Polgárőr Szövetség idén ünnepli megalakulásának harmincadik évfordulóját, ebből az alkalomból rangos díjakkal jutalmazták a civil szervezet kötelékében végzett kiemelkedő tevékenységeket. Köztük Kolozsi Józsefét is, aki évtizedek óta jelentős szerepet tölt be mind az országos, mind a megyei szövetség életében, illetve a helyi egyesület működésében is.

–1993-ban alapítottuk meg harmadmagammal a megyei polgárőrök szövetségét. Huszonhárom éven keresztül töltöttem be az elnöki tisztséget, hetvenöt éves koromban úgy döntöttem, átadom a helyem – mondta a díjazott, aki ennek ellenére azóta is aktívan részt vesz a polgárőrség életében. Amellett, hogy vezeti a Törökszentmiklósi Városi Polgárőr Egyesületet, ha szükség van rá, még mindig járőrözik. Mivel ő maga is fiatalos, lendületes, lényegesnek tarja, hogy az egyesület tagjai elhivatottak, hozzáértőek legyenek.

– Fontos, hogy olyan embereket kell a szolgálatra választani, akik aktívak, tevékenyek. Az én dolgom, hogy a forrásokat és a lehetőségeket biztosítsam a polgárőrség minél hatékonyabb működéséhez, tartsam a kapcsolatot a megyei és országos szövetséggel.

– Kiemelt célom, hogy minél többen, és lehetőleg minél több fiatal lépjen be a polgárőrségbe

– mondta feladatairól az elnök, aki minden ötletet, lehetőséget megragad arra, hogy vonzóvá tegye a polgárőrséget a fiatalok számára. Legutóbb például konditerem kialakítására pályáztak, ezt azonban idén nem nyerték meg. Ám nem adja fel, úgy gondolja, ennek megvalósítása több szempontól is hasznos lenne.

– Mivel a szolgálatban részt vevők bármikor ingyen használhatnák, így megspórolnák vele a konditerem bérletének borsos árát. Emellett lényeges, hogy a fiatalok például nem az alkohollal kapcsolódnának ki, hanem a sporttal, ami amellett, hogy egészséges, közösségépítő hatással is bír – hangsúlyozta.

Kolozsi József, a Törökszentmiklós Városi Polgárőr Egyesület elnöke a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát vehette át munkája elismeréseként
Fotó: Mészáros János

Kolozsi József elmondta, jelen pillanatban tizenegy fiatal teljesít szolgálatot a hetven-hetvenöt fős egyesületben. A diákok az érettségizőknek kötelező ötven órát teljesítik ebben a formában. Amellett, hogy folyamatosan igyekszik feltölteni a polgárőrség létszámát, az úgynevezett Szomszédok Egymásért Mozgalom felvirágoztatásában is fontos szerepet játszik, csak Törökszentmiklóson már ezerhatszáz tagja van a kezdeményezésnek.

Az új kihívások, feladatok éltetik

Kolozsi József, a Törökszentmiklós Városi Polgárőr Egyesület vezetője 1941-ben született Balassagyarmaton. Szolnokon érettségizett, majd Budapesten szerzett felsőfokú szakképesítést. Meghatározó munkahelye az ÁFÉSZ volt, 1991 óta önálló vállalkozó. Törökszentmiklóson két cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő. Alapító tagja a törökszentmiklósi polgárőr egyesületnek, illetve a megyei polgárőrök szövetségének is, melynek megalakulásától 2016-ig volt az elnöke.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagjaként gazdasági-pénzügyi elnökhelyettesként, majd környezetvédelmi alelnökként is dolgozott. 2019-ben felkérték a SZEM, vagyis a Szomszédok Egymásért Mozgalom vezetői feladatainak ellátására is.

– Bár a polgárőrség mellett van munkám, nagyon fontosnak tartom, hogy a szabadidőmet is hasznosan töltsem el. Emellett, mivel az elmúlt évtizedek során vezetői képességeket szereztem, szívesen vállalom a különböző megbízásokat, feladatokat – mondta motivációjáról az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában