JÁSZKUNSÁG

2021.08.25. 06:58

Sokan inkább eladják az örökölt ingatlant

Többféle ok állhat annak hátterében, amikor valaki úgy dönt, hogy megválik egy ingatlantól. Lehet indíték a megváltozott élethelyzet, összeköltözés, válás, anyagi helyzet nyomán nagyobb lakásba költözés. Sokan pedig megörökölt ingatlanjukat teszik pénzzé.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A Duna House Barométer statisztikai adatai szerint akár másfél évig is eltarthat egy örökölt lakás eladása, és vidéken sokkal inkább jellemző, hogy az örökséget megpróbálják pénzzé tenni, míg Budapesten sokkal inkább az a tendencia, hogy az ingatlant kiadják, vagy beköltözik az örökös, illetve gyermeke, unokája. Vidéken sokkal kevésbé jellemző a beköltözési szándék, főleg, ha az illető városban él, oda kötik kapcsolatai, munkája, míg az örökölt ház például egy távolabbi faluban található.

A Barométer adatai szerint ez év júliusában országosan a vidéki ingatlaneladások 17 százalékát tette ki az örökség értékesítése, míg júniusban ez az arány 23 százalék volt, 2020 júniusában pedig ehhez képest magas, 30 százalék. Természetesen területileg nagyok lehetnek az eltérések.

– Mi azt tapasztaljuk, hogy inkább nőtt az örökölt ingatlanok értékesítésének aránya

– nyilatkozta Sarkadi Nikoletta, szolnoki ingatlanértékesítő.

– Az ingatlanárak a tavalyihoz képest is emelkedtek, így inkább abban gondolkodnak az örökösök, hogy mielőbb kivegyék belőle a pénzt, mielőtt visszaesés jelentkezik, és már nem lehet a mostani áron megválni tőle. Az viszont tény, hogy időbe telik az értékesítés, mivel meg kell várni, amíg lezajlik a hagyatéki eljárás, ez pedig akár egy évet is jelenthet. Így sokan megkötik ugyan a szerződést egy ingatlanirodával, amikor már számítanak az örökségre, de konkrét adásvételre csak azután kerülhet sor, miután kézhez kapták a végzést. Ez nem meglepő, hiszen az új tulajdonos nevét felvezetik a tulajdoni lapra is, ami az érvényes adásvétel alapja – mutatott rá az értékesítő.

Elmondta azt is, tapasztalataik szerint legnagyobb számban az elhunyt idős szülők gyermekei kívánnak megválni az örökségtől, tehát a harminc-ötven éves korosztály.

– Van példa olyanra is, hogy mondjuk elhunyt testvértől örökölt lakást kíván eladni valaki, de ez csak tízből egy eset

– mondta Sarkadi Nikoletta.

– Jellemző még az is, hogy idős házaspár valamelyike elhalálozik, a másik pedig úgy dönt, idősotthonba vonul, ilyenkor ő az eladó, nem az örökös.

Az eladás indoka lehet az is, ha valaki másik településre, országrészbe költözik, vagy kis faluból szeretne bejönni a városba. Ez utóbbi már nem olyan egyszerű, hiszen nagy az árkülönbség, például egy szolnoki, Széchenyi-lakótelepen lévő lakás háromszor-négyszer annyiba kerül, mint mondjuk egy Tiszajenőn található ingatlan. Idős szülők viszont gyakran döntenek úgy, hogy bejönnek a gyerekek közelébe a városba, így megválnak lakóházuktól. A családtámogatási kedvezményt sokan kihasználják, ilyenkor vagy első lakásukat veszik meg, vagy összeköltöznek egy nagyobba, és eladják a sajátjukat. Válás esetén pedig a közös ingatlant értékesítik és külön vásárolnak kisebbet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában