tanévkezdés

2021.08.08. 11:25

Sokan választják albérlet helyett a kollégiumokat a Jászkunságban is

Augusztus 6-ával lezárultak a jelentkezések a Debreceni Egyetem Szolnoki Kollégiumába. A középiskolások számára viszont még van idő, a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégiumhoz tartozó intézményekbe augusztus végéig felvételizhetnek.

Köllő Judit

Bocskai Dániel hallgató kiköltözés közben a Nyíregyházi Egyetem Campus Kollégiumában 2020. március 12-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére az új koronavírus-járvány miatt. Intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, csak távoktatásban folytatható az oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) intézkedési terve szerint a magyar hallgatók legkésõbb március 13-ig hagyják el kollégiumaikat és lehetõség szerint a továbbiakban lakóhelyükön tartózkodjanak. Ez alól kivétel csak rektori engedéllyel lehetséges. A nemzetközi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A helyi képzésekre felvett hallgatóknak péntekig kellett jelentkezniük a kollégiumi férőhelyekre. A Debreceni Egyetem Szolnoki Kollégiuma összesen 264 férőhellyel rendelkezik. A kollégium gyönyörű Tisza-parti környezetben található, mely a Tiszavirág hídon keresztül gyalogosan és kerékpárral egyaránt könnyen megközelíthető.

– Az épületben komfortos kétágyas, saját vizesblokkal rendelkező, teljeskörűen felújított szobákban várjuk a hallgatókat

– számolt be hírportálunknak Csiszár Imre, a Debreceni Egyetem Kollégiumi Igazgatóság vezetője.

– A közösségi életet – mint más egységekben is – a Kollégiumi Kulturális Bizottság szervezi. Számos közös tér, helyiség segíti azt, hogy a diákok minél kellemesebben érezzék magukat az ott töltött időben.

A felvételizőknek segítségül szolgál a kollegiumok.unideb.hu honlap is, ahol a kollégiumi felvételi és szociális ügyek menüpontban minden fontos részletet megtalálhatnak az érdeklődők.

A középiskolások számára még van idő a jelentkezési lapok kitöltésére, sokan még augusztus 31-én is felvételiznek a be nem töltött helyekre. A Szolnoki Városi Tehetséggondozó Szakkolégiumhoz tartozó intézmények – a székhelyintézmény, a Bán úti tagintézmény, a Tiszaparti tagintézmény és a Gyermekváros utcai tagintézmény – összesen 690 diák fogadását teszik lehetővé. Kilencvenkilenc százalékuk közép-, a fennmaradó egy százalékuk pedig általános iskolás. Brahmi Ilona intézményvezető elmondta: eddig 161 tanulót értesítettek ki a férőhelyek biztosításáról, azonban ez a létszám folyamatosan változik.

– Körülbelül 650 diákot várunk, akik a város bármely iskolájából jelentkezhetnek, egyetlen kikötés, hogy tanulói jogviszonnyal rendelkezzenek. Egészen augusztus végéig van lehetőségük a fiataloknak beiratkozni a kollégiumokba – magyarázta.

Az intézményvezető hozzátette: a kollégium gondoskodik az étkeztetésről is, melynek átlagára 650 forint plusz áfa naponta.

A vírus miatti bizonytalanság is közrejátszik a döntésben

Sokan választanak kollégiumot az albérlet helyett, amiben az újabb vírushullámtól való félelem is közrejátszik.

– Tavaly kezdtem tanulmányaimat a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia szakán – mesélte a szolnoki Balázs Virág.

– Múlt évben albérletben laktam egészen a járvány berobbanásáig, de amint átálltunk az online oktatásra, hazaköltöztem. Fővárosi albérletemet alig tudtuk felmondani, ugyanis a főbérlő féléves kötelezettségi nyilatkozatot íratott alá a szüleimmel. Sajnos diákmunka híján voltam, így egyáltalán nem láttuk értelmét az albérletnek. Hál’ istennek, meg tudtunk egyezni a főbérlővel, azonban akad olyan osztálytársam, aki nem volt ennyire szerencsés. Ebből tanulva, idén a biztosra mentünk, és egy budapesti kollégiumba jelentkeztem, ahol barátaimmal lehetek egy szobában, ráadásul sokkal gazdaságosabb, és még az étkezés miatt sem kell aggódnom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában