Galériákkal

2021.08.01. 16:32

Szarvasgombás ízkavalkád is gazdagította a szentandrási falunapot

Gasztronómiai kalandok, kulturális és szórakoztató programok színesítették a falunapot szombaton Jászszentandráson.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Az IPA, Nemzetközi Rendőrszövetség magyar szekciójának jászszentandrási szervezete immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a szarvasgombás ételek főző- és sütőversenyét az alapító Arthur Troop emlékére. A baráti találkozóra az ország számos pontjáról, például Mezőtúrról, Szegedről, Kőszegről, sőt még a határon túlról, Romániából és Szlovákiából is érkeztek csapatok. Ottjártunkkor már a délelőtti órákban fenséges illatok terjengtek a rendezvény helyszínén, a főzők ezúttal is különleges ételeket álmodtak meg. Az IPA romániai szervezete már nem először képviseltette magát a főzőversenyen.

– Már ötödik alkalommal veszünk részt a rendezvényen, ami mindig jó hangulatban telik – mondta el érdeklődésünkre Marian Dumbrean. Azt is elárulta, hogy genovai marhagulyást készítenek szarvasgombával fűszerezve, puliszkával. Ezután néhány méterrel odébb, a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolájának főzőhelyénél álltunk meg. Csapatuk igazi ínyencséget és különleges desszertet alkotott.

– Karamellben pácolt céklát, szarvasgombás tésztát és roston sült bélszínt készítünk – avatott be a részletekbe Szekeres Ádám, az iskola tanulója. Desszertnek pedig 1978-as évjáratú rosé borral és „fekete gyémánttal” ízesített vaníliafagylalt kerül a zsűri asztalára. A csapatok számos gasztroálmot megvalósítottak az eseményen, ahol egyebek mellet szarvasgombával fűszerezett almás-zellerkrémlevest, olaszos zöldséges tésztát, tejszínes pulykaragut, szarvasgombás csokoládékrémmel töltött palacsintát is készítettek.

A verseny célja többek között a szarvasgomba népszerűsítése, az IPA baráti kapcsolatainak ápolása és a közösségi élmény.

– Harmincegy csapat vett részt a főzőversenyen, ami nagyon jó arány a pandémia után – mondta Dr. Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere. Hozzátette: öt kategóriában díjazták a csapatokat és különdíjakat is kiosztottak. A mesterszakácsokból álló zsűri az értékeléskor figyelembe vette az ízvilágot, a főzőhely tisztaságát és díszítettséget, valamint az ételek tálalását is.

A szarvasgombás főzőversennyel párhuzamosan zajlott a falunapi főzőverseny a strandon, ahol sertés, marha és birkahúsból készült ételek rotyogtak a bográcsokban. A programokhoz kapcsolódva nyílt meg Igrényi Sándor természetfotó kiállítása a Helytörténeti Gyűjteményben.

Helyi fellépők műsora, óriásbuborék show, kutyás bemutató, életmódtanácsadás és helyi termékek vására gazdagította a falunapot.

Fellépett Nyertes Zsuzsa, a Kelemen Kabátban zenekar és a Karthago együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában