jászkunság

2021.08.31. 21:00

Tizenkilenc meggyes sört vett górcső alá a Nébih

A nyári szezonban sokak kedvenc itala a hűsítő gyümölcsös sör, a meggyes ízesítésű ráadásul különösen kedvelt hazánkban.

Czakó Nóra

Éppen ezért a Szupermenta csapata augusztusban teljes körű vizsgálatnak vetett alá tizenkilenc terméket, köztük tizennégy dobozos és öt üveges kiszerelésű italt. A termékek alkoholtartalma jelölésük alapján kicsit több mint háromtól egészen nyolc térfogatszázalékig terjedt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumaiban a szakemberek ellenőrizték a termékek élelmiszer-biztonsági és -minőségi megfelelőségét. Vizsgálták többek között a meggyes sörök alkoholtartalmát, a penészgombatoxin jelenlétét, eredeti- és valódi extrakttartalmát és az alkohol eredetét. Emellett ellenőrizték a tartósítószerek és színezékek mennyiségét is. Minden tesztelt termék minden paraméterben megfelelt az előírásoknak.

A hatósági ellenőrzések sem maradtak el. A szakemberek négy terméknél találtak jelölési hibát, előfordult, hogy egy-egy sörnél egyszerre többet is. A Nébih az érintett három gyártó és egy forgalmazó ellen hatósági eljárást indított, és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, összesen százhatvanezer forint értékben.

Fontos szempont volt az ellenőrzés során a nyomonkövet­hetőség is, vagyis az előállítás megkezdésétől a vásárlókhoz történő eljutásig az adott meggysörök pontos dokumentálása. A szakemberek e téren hat terméknél tapasztaltak kisebb hiányosságot, emiatt az érintett kereskedelmi üzletláncokkal szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki háromszázezer forint értékben.

Tíz esetben kisebb jelölési és gyártmánylappal kapcsolatos hibákat is találtak a hatósági felügyelők. Természetesen erről tájékoztatták az érintett gyártókat/forgalmazókat, és felhívták a figyelmet a hibák javítására.

Ezek is érdekelhetik