falunapok

2021.08.10. 06:55

Több jászkunsági település is igényelné a támogatást

Minden ötezer fő alatti kistelepülés egymillió forintot igényelhet falunapok szervezésére a Magyar Falu Programban, erről rövidesen kormánydöntés is születik.

Szent Jakab Falunap Jászjákóhalmán

Fotó: Pesti József

A pályázati lehetőséggel Jászfelsőszentgyörgyön is élnének. Zelenai Tiborné polgármester elmondta, erre építenék fel az idei szüreti felvonulás és bál szeptemberi programjait. Bíznak benne, hogy a járványhelyzet ezt engedi fogja.

Jászdózsán azt tervezik, hogy pályázatot adnak be, amely segítheti a falunap finanszírozását.

– Idén júliusban rendeztük meg immár huszonhatodik alkalommal a Hagyományőrző Dósai Napokat. Az önkormányzat ezt részben saját forrásból, részben pedig egy másik pályázatból valósította meg, ezért egy következő rendezvényre szeretnénk majd támogatást elnyerni a Magyar Falu Programban – beszélt a tervekről Baranyi Sándor polgármester.

Tiszavárkonyban szombaton lesz nagyszabású rendezvény a Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület szervezésében.

– Ennek a rendezvénynek a programjait szeretnénk megtámogatni. Előzetesen úgy értesültem, erre lenne lehetőség – nyilatkozta Hegedűs István polgármester. Hozzáfűzte, emellett mindenképp szeretnének még ősszel tartani egy közösségi rendezvényt, melyhez szintén jól jönne a támogatás.

Mint megtudtuk, teljes erőbedobással készül a szeptember negyedikére tervezett falunapra Zagyvarékas önkormányzata.

– Szeretnénk mi is igénybe venni az egymillió forintos támogatást – jelentette be Kurucz László polgármester. – Persze az összeg nem fedezné a rendezvény összes költségét, de teszünk mellé önerőt is – közölte.

– Idén elmaradtak a rendezvényeink, így jól jönne a támogatás, csak még nem ismerjük a részleteket. Így az sem biztos, hogy ilyen kis létszámú település is egymillió forintot kaphat – emelte ki Oravecz Zsuzsanna Éva, Csataszög polgármestere.

– A támogatásból mindenképpen szeretnénk ősszel, szep­tember-október körül rendezni egy hagyományos falunapot. Akár az idősek világnapjával egybekötve.

Jó kérdés, mennyibe kerülnek majd a fellépők, kiket tudunk felkérni. Az a tapasztalat, hogy egyre többet kérnek... – fogalmazott.

Nagyon jól jönne az egymillió forintos támogatás a megye legkisebb településén, Hunyadfalván. Vékonyné Házi Eszter polgármester kifejtette, már tavaly sem tudtak falunapot rendezni, így idén szep­tember 11-én mindenképpen jó lenne megtartani azt. Gyermekelőadásokkal, kézművesprogramokkal, felnőtteknek zenei előadókkal, este diszkóval tervezik a közösségi programot.

Tiszajenőn már több programra osztanák szét a forrást.

– Július tizedikén volt bográcsparti, augusztus huszadikán is lesz nagyszabású programunk, október kilencedikén szüreti felvonulást tervezünk, és még jó lenne egy disznóvágással egybekötött falunapot is szervezni novemberre – sorolta Virág József polgármester. – Ha megkapjuk az egymillió forintot, azt elosztjuk a programokra, amennyiben ez megoldható így. Bízunk benne, hogy lehet majd ősszel is programokat szervezni, legalább szabad téren, és nem szól közbe a járvány – fejezte ki reményét a településvezető.

Kőteleken is várják a pályázati felhívást, másokhoz hasonlóan itt is örülnének a támogatásnak.

– Amint megjelenik a kiírás, benyújtjuk a pályázatot, és bízunk annak sikerében – mondta el lapunknak Kőtelek polgármestere. Lovász Tibor hozzátette, mivel hétvégén megtartják a falunapot, így ha nyernek, a támogatásból egy másik rendezvényt szerveznek. – Az augusztus tizennegyedikei programunk összeállt, ezért úgy tervezzük, hogyha sikeres lesz a pályázat, akkor szervezünk egy másik rendezvényt ősszel. Reméljük, a vírushelyzet lehetővé teszi majd mindezt.

Mesterszálláson július elején tartották az idei falunapot, ahol ez alkalommal is színes események várták a településen élőket. Ahogy azt Kiss Gábor polgármester elmondta, mindig igyekeznek változatos programokat szervezni, ám a keretük sok esetben sajnos szűkös.

– Éppen ezért üdvözlöm ezt a lehetőséget, mert a forrásaink megcsappantak. Mindenképpen pályázunk a kiírásra, és természetesen bízunk a sikerben – zárta szavait a településvezető.

Jövőre használnák fel az összeget

Kőröstetétlen is feltétlenül megpályázza az egymillió forintos támogatást. Pásztor Imre polgármester közölte, nem ebben az esztendőben, sokkal inkább jövőre költenék el a forrást.

– A pályázati célunk február első szombatja lenne. Ekkor rendezzük ugyanis a hagyománnyá vált tetétleni disznótoros nevű programunkat, amely az egyik legkedveltebb helyi rendezvény. A támogatásból egyebek mellett a sátorbérlést, a fellépő zenész díját, illetve a disznótorhoz szükséges alapanyagok és fűszerek költségeit fizetnénk ki – részletezte a falu első embere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában