Kunszentmárton

2021.09.09. 19:58

Bozsik Magdolna már közel húsz kicsinek biztosított szerető családot

Nem tudja elképzelni gyermekzsivaj nélkül a házát Bozsik Magdolna. A helyi közösségi élet egyik mozgatórugója már évtizedek óta nevelőszülőként dolgozik, szárnyai alól majd húsz gyermek került ki. Munkáját nemrégiben Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szociális díjjal ismerték el. Kunszenti otthonában mesélt mindennapjairól is.

P. Pusztai Nóra

Bozsik Magdolna nevelt gyermekei körében. A kunszenti asszony munkáját megyei szociális díjjal ismerték el

Fotó: P. Pusztai Nóra

Bár nem vezetett egyenes út a nevelőszülővé válás felé, mégis úgy tűnik, megtalálta hivatását Bozsik Magdolna. Eredetileg az egészségügyben dolgozott, a kilencvenes években például Líbiában tevékenykedett szülésznőként. Hazatérte után Kecskeméten helyezkedett el.

Bozsik Magdolna nevelt gyermekei körében. A kunszenti asszony munkáját megyei szociális díjjal ismerték el
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Borzasztó volt az ingázás Kecskemét és Kunszentmárton között, szerettem volna hazajönni, de – mint egészségügyi szakember – nem tudtam elhelyezkedni. Akkor a lányom kisiskolás volt. Hallottam már a nevelőszülői hálózatról, meg is kerestem a tanácsadót, ez 92 elején történt – mesélte a hivatásához vezető rögös útját Magdolna.

És bár eredetileg egy gyermeket szeretett volna a családjába venni, még azon a nyáron egy testvérpár került hozzá.

– A nagylány akkor volt hétéves, szeptemberben innen indult iskolába, a kistestvére alig múlt három, mikor hozzánk kerültek. Következő évben szóltak, hogy megüresedett egy hivatásos nevelőszülői állás, akkor még öt gyerek kellett ehhez, így három fiú érkezett a családunkba. Ők voltak az első csapat, tizennyolc évig nevelkedtek nálam, itt váltak felnőtté. A lányom a mai napig testvérként tekint rájuk – mesélte.

A következő években hosszabb-rövidebb ideig helyeztek el nála gyermekeket. Összesen tizenkilencen fordultak meg szárnyai alatt, közülük hármat sikerült hazagondozni.

– Minden gyermek, aki elkerült tőlem, elvitt egy darabot a szívemből – mondta meghatódva. – Ám a többségükkel az internet segítségével tartom a kapcsolatot!

Napjainkban már a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülőjeként dolgozik. A beszélgetés közben a kisiskolások is hazaértek, az asztalt körbeülve vették át egymástól a szót, amikor a nyári élményekről kérdeztem őket. A most tizedikes Erika és hetedikes kishúga, Böbe kilenc éve kerültek Magdolnához, vagy ahogy ők szólítják „ Mamihoz”. Testvéreik, az ötödikes Amanda, valamint negyedikes Balázs két évvel később.

– Megüresedtek nálam a helyek, lehetőség volt a testvéregyesítésre, így négyőjükkel ideális. Visszatekintve az elmúlt évekre, úgy érzem, a nevelőszülőséget nekem találták ki – jelentette ki mosolyogva a kunszenti asszony.

Gyermekszeretete és elhivatottsága tette érdemessé, hogy munkáját a nemrégiben átadott Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szociális díjjal jutalmazták.

– Eleve az értesítő levélen meglepődtem, nem tudtam hova tenni a miértet, hiszen nem ezért csinálom. Természetesen azonban nagyon jólesik, hogy rám gondoltak – fűzte hozzá szerényen Bozsik Magdolna.

A nevelőszülő az önállóságra is felkészít a mindennapok során

Ahogyan egy átlagos, négygyermekes családban lenni szokott, így Magdolnáéknál is kialakult a mindennapi tennivalók sora: esténként például más-más a felelős a vacsora utáni elpakolásért, de azt is beosztották, melyik nap kié először a fürdőszoba.

A családi fészekben sose unatkoznak a gyerekek. Van, aki a süteménykészítésben jeleskedik, de a kertészkedésből is kiveszik a részüket.

– Tavasszal, a digitális oktatás idején a gyerekek például kitalálták, hogy magból csíráztatnak. Az egész virágoskertem paradicsom- és paprikapalánta volt... – tette hozzá Magdi nevetve. A lelkes kertészek sikerét a magról nevelt avokádó és mangó növénykék levelei is hirdetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában