Galériával / Szolnok

2021.09.08. 06:58

Ráfázhat a gazdi, ha nem oltatja be kutyáját

Ősszel esedékes az ebek veszettség elleni oltása. Az állattartók rendeletben szabályozott kötelessége, hogy minden három hónapnál idősebb kutyának meg kell kapnia azt. A napokban a megyeszékhely több pontján várják a négylábúakat és gazdáikat a vakcinával.

P. Pusztai Nóra

20210906 Szolnok Szeptember elején tartják az ebek kötelező oltását a megyeszékhelyen. A város több pontján kereshetik fel az állatorvosokat a négylábúikkal. Felvételünk a Kőrösi úton örökítette meg Weszwly Ferenc állatorvost munka közben. Fotó Mészáros János

A 2013 óta az önkormányzatok feladatai közé tartozó ebösszeírást háromévente végzik el, a veszettség elleni oltás viszont évente esedékes. Így van ez Szolnokon is.

– A legutóbbi számláláskor ötezer-hétszáztíz kutyát regisztráltak a megyeszékhelyen – tájékoztatta hírportálunkat Gyuricska Éva, a városháza sajtóreferense. Az oltást a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének magánállatorvosai végzik meghatározott, négyezer-ötszáz forintos áron.

Bár egyre többen viszik rendelőbe, vagy hívják házhoz az állatorvost, ha oltásról van szó, bőven akadnak még résztvevők, az úgynevezett összevezetéses alkalmakon is. A tapasztalatok szerint ez az egyik legkivitelezhetőbb módja, hogy egy helyszínen az adott alkalommal minél több kutya megkaphassa az esedékes adagot, ilyenkor a kötelező parazitakezelés is megtörténik.

Egyebek mellett a szolnoki Kőrösi út környéki kutyák is megkapták már a veszettség elleni idei oltást.

– Bár idén a megyében egyetlen veszettséggel fertőzött állatról sem tudunk, Magyarország mégsem mentes ettől az embereknél halált is okozó betegségtől. Amíg ezt el nem érjük, addig évenként megmarad a kötelező védőoltás szükségessége – hangsúlyozta dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke.

A szakember szerint mind az ebösszeírás, mind pedig az oltások megszervezése nehézkes a külterületeken, ezeken a környékeken az oltott ebek száma sok esetben évről évre csökken. Pedig pont ezekben az esetekben lenne nagyobb szükség a védekezésre, hiszen a sok esetben éjszaka is kóborló állatok könnyedén kerülhetnek kapcsolatba a vadon élőkkel, melyek esetleg ezt a betegséget terjesztik.

Ezért is számíthat komoly szankciókra az, aki nem oltatja be kutyáját.

– A veszettség elleni védőoltás kötelező! Az oltás elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után – állt a városháza tájékoztató levelében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában