Rendkívüli ülés

2021.09.30. 06:58

Heves vitákat gerjesztett a jászberényi Conselve téri parkolóügy

Vita alakult ki a Conselve téri parkoló kialakításával kapcsolatban a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A döntéshozók többsége megszavazta azt a hetvenmillió forintot, amit Dobrán Gyula képviselő (Mi Hazánk) javasolt a parkoló megépítésére. A döntést végül a polgármester megvétózta, ezért a parkolóügyről ezen a héten immár rendkívüli ülésen ismét tárgyaltak.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Régóta húzódó ügy, hogy mit kezdjen a város a Conselve park mellett kialakított ideiglenes parkolóval. Korábban voltak olyan elképzelések, hogy a területen társasházat, irodákat, üzleteket és mélygarázst magába foglaló épületet húznak fel, de ez nem valósult meg.

A szeptemberi soros képviselő-testületi ülésen újra felmerült a terület rendezésének kérdése. A költségvetés kiadási előirányzatainak módosításáról szóló előterjesztéshez Dobrán Gyula képviselő (Mi Hazánk) módosító javaslatot nyújtott be.

Hetvenmillió forintos keretösszeget javasolt a Conselve tér parkolójának kialakításához.

Budai Lóránt polgármester a napirend előterjesztőjeként nem fogadta be a módosítást, a pénzügyi, gazdasági és tulajdonosi bizottság eredeti formájában szintén nem támogatta az indítványt. A bizottság álláspontja szerint ugyanis elsőként a városközpont komplex fejlesztését kellene megtervezni, és csak ezután kezdődhetne el a parkoló megépítése.

Dr. Szabó Tamás képviselő (Fidesz) a tanácskozáson elmondta: a megjelölt címen a bizottság nem támogatta az elképzelést. Hozzátette: a bizottsági ülésen részletesen megbeszélték a Conselve park és térsége rendezési, parkolófejlesztési kérdését. Ezt alapul véve, a Fidesz-frakció támogatásáról biztosította a javaslatot.

Bozsik Ferenc képviselő (Közösen Jászberényért Egyesület) kifejtette: szakmailag, környezeti szempontokat is figyelembe véve jobban végig kellene gondolni az ötletet, nem pedig elhamarkodottan dönteni, és gyorsan leaszfaltozni a területet.

Alvári Csaba főépítész szerint szükség van parkolóra a Conselve park mellett, de a helyes sorrend az lenne, ha kivárnák az elkerülő út befejezését, és megnéznék, hogy az átmenő forgalom egy részének kiterelése a városból mit okoz majd a belső közlekedésben.

– Összehangolt tervezésre van szükség. Több helyszínt figyelembe véve kellene kialakítanunk a főteret, illetve annak csatlakozását a Dózsa György úthoz, valamint a Szövetkezet utca és a Gyöngyösi út irányába is – javasolta a főépítész.

Továbbra is kérdéses, mi lesz az ideiglenes parkoló sorsa
Fotó: Pesti József

A döntéshozók nagyjából egyetértettek, hogy a város egyik legfrekventáltabb pontján uralkodó áldatlan állapottal kezdeni kell valamit. Ám, hogy ezt milyen fejlesztési elképzelések mentén és milyen forrásból kívánják megvalósítani, abban már eltértek az álláspontok. Hosszas vita után végül a testület többsége – a Fidesz hét képviselője és Dobrán Gyula – megszavazta a módosítást.

A döntéssel szemben Budai Lóránt vétót emelt. A polgármester szerint nem lehet ekkora összeget elherdálni, felhasználásához szakmai tervezés, előkészítés szükséges.

A hétfői rendkívüli ülésen ismét napirendre került a parkoló ügye. Dobrán Gyula többek között kiemelte: nem tervezés nélkül gondolta megvalósítani a parkolót. Tamás Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke cáfolta, hogy a hetvenmillió elherdálásáról lenne szó. Mint azt leszögezte: a bizottság a főépítésszel egyeztetve szeretné elindítani a tervezést, és komplexen kezelnék a területet. Hangsúlyozta: nem aszfaltozásról beszéltek, a térkövezést támogatják.

– A hetvenmillió forint önerőként is szóba jöhet majd, ha lesz a fejlesztésre pályázat – tette hozzá.

A tanácskozás végén Balogh Béla alpolgármester javasolta: engedjék el a módosítást, adjanak maguknak időt, hogy átgondolják, mi az, amit ezzel az értékes területtel kezdeni szeretnének. A kormánypárti döntéshozók és a Mi Hazánk képviselője végül újra megszavazták az előterjesztést, míg a Közösen Jászberényért Egyesület képviselői négy nem szavazattal, három tartózkodással nem fogadták el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában