galériával / videóval frissítve

2021.09.11. 18:30

Hobo-őrtornyot avattak Mezőtúron

Az egykori egyszerű katonai torony mára rocktörténeti őrtoronnyá vált. A Földes László zenei pályáját meghatározó mezőtúri építményt a hétvégén ünnepélyesen felavatták. Az impozáns eseményre Hobo Bevonuló baka blues koncertjével tette fel a koronát.

Rimóczi Ágnes

20210911 Mezőtúr Hobo-őrtornyot avattak a város határában. Az ismert énekes a városban töltötte a sorkatonai szolgálatát és sokat állt őrségben az egykori lőszerraktár őrtornyaiban, melyek közül az egyiket róla nevezték el. Fotó: Mészáros János Új Néplap

Fotó: Mészáros János

A történelmi hűség és a hitelesség jegyében egy katonai UAZ-zal és rohamsisakban érkezett Földes László az egykori lőszerraktár mellett álló őrtoronyhoz. A Mezőtúron katonáskodó művészt több százan várták, köszöntötték a sertéstelep sarkában. A helyszín nem véletlen, hiszen közel hat évtizede ott „indult” Hobo honvéd pályája.

Mindennek történetét egy, a művész 76. születésnapjára kiállított emléktábla is őrzi. Eszerint: „1964 novemberében ebben a toronyban adott őrszolgálatot az MN 7042 számú mezőtúri gépkocsizó lövészezred katonája, Földes László. Akkor, itt kezdődött a magyar rock és blues történetét is meghatározó zenészpálya: itt hangzott fel a tiltott tranzisztoros rádión a Kis vörös kakas, itt ragadja magával a katonát a Rolling Stones zenéje, itt születik meg a magyar rockkultúra egyéni, kivételes hangú énekese, Hobo.”

S az egykori honvéd most visszatért, s barátokkal, tisztelőkkel, rajongókkal együtt nosztalgiázott. Katonatársai is eljöttek, akik értelmiségi iróniával idézték fel a nem ritkán megalázó helyzeteket.

– Hobó művészi univerzalitása már nagyon korán jelentkezett, ezt sűrűn csiszolgathatta saját alkotóházában, a fogdában. Ott ugyanis ő írta és stilizálta az őrparancsnok és a teljes fogdaszemélyzet szerelmes leveleit – mesélték a katonatársak.

Anekdotázásáikból az is kiderült, hogyan alakítottak számukra szinte ismeretlen műfajú pantomimtársulatot. Záporoztak a történetek, melyek mindegyikéből kiviláglott, hogy Földes Lászlót mérhetetlen őszinteség jellemezte.

Ezúttal is tanúbizonyságot adott minderről. Az őrtoronyba felsétálva szinte meghatódva szólt. – Mindig a marháskodáson jár a fejem, de most nem megy. Meg vagyok döbbenve, hogy ennyien eljöttetek. Nagy megtiszteltetés, hogy életemben megvalósulhatott mindez a személyi kultusz elismeréseképpen, ami ráadásul a „Világökörség” része lett – szólt a jelenlévőkhöz, s egy legendás dallal búcsúzott.

Az est koncerttel zárult.

Előtte azonban arról is szó esett, hogy egy másik kultikus Hobó-tetthely felkutatása is folyik. Ahogy Faragó Tamás, Hobo vízilabdázó barátja leveléből kiderült, mindez a Margitszigeti sportuszodához köthető, tudniillik Hobó, állítólag 14 éves korában, bár a legkiválóbb állócenternek tartották, bejelentette, hogy felhagy a vízilabdával.

– Ennek a pontos helyét keressük. Zseniális döntésének egyébként két oka volt. Egyrészt meghallotta, hogy egy Faragó Tamás nevű srác elkezdett vízilabdázni, másrészt spirituális érzékkel tudta, hogy előbb-utóbb eljön érte egy kis vörös kakas és elviszi őt a zenei világba – hangzott el a levélrészlet.

Mezőtúr új attrakciója lehet

Különös megtiszteltetés a városnak a torony léte, s az, hogy Földes László tiszteletét teszi a településen.

– Örülök, hogy a torony megújult, köszönet érte Patkós Ferencnek, a telep tulajdonosának. Bízom abban, hogy ez az őrtorony, ez a helyszín is Mezőtúr turisztikai attrakciója lesz a jövőben – emelte ki Herczeg Zsolt polgármester.

Megáldották az őrtornyot

– Három intézménynek kell köszönetet mondanom. Egyrészt a Magyar Néphadseregnek, hogy ide sorozta be katonának Hobot, másrészt a Luxemburg rádiónak, hogy abban a percben nem valami táncdalfesztivált közvetített, s végül, de nem utolsó sorban Hobonak, aki önmagában egy intézmény. S helyesbítem önmagam, mert negyedikként a gondviselő istennek is köszönöm, aki „felkísérte” Földes honvédot a toronyba. S lám, a gondviselés működik, hiszen visszatért a katona, aki még mindig hiteles, becsületes és őrálló – foglalta össze gondolatait Solymosi Zsolt unitárius lelkész, majd megáldotta a történelmi építményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában