damjanich jános múzeum

2021.09.04. 07:00

Kabalafigurával mutatják be a gyerekeknek a szolnoki látnivalókat

Játékos formában, könyv és hangoskönyv segítségével is szeretné bemutatni a gyerekeknek Szolnok nevezetes helyszíneit, történelmi és kulturális értékeit a Damjanich János Múzeum.

Hartai Gergely

Fotó: Hartai Gergely

A Kalandozások Szolnokon – Mesés kalandok Zoknikutya szemével című kiadvány különlegessége, hogy egy kabalafigura közreműködésével ismerhetik meg a kicsik a település látványosságait.

– Az ötlet már régen megfogalmazódott bennünk, miszerint gyerekeknek is készülhetne egy helytörténeti kiadvány, amelynek segítségével megismerkedhetnek Szolnokkal – beszélt hírportálunknak a mű hátteréről az intézmény múzeumpedagógusa.

Barláné Kulánda Krisztina elmondta, még 2019-ben kezdte el írni a könyv kéziratát, melynek fontos szempontja volt, hogy ne csak informatív, de szórakoztató is legyen. S hogy miért éppen egy kutyus lett a főszereplője?

– Figurájának ötletét az adta, hogy korábban Tőkés Ágnes kolléganőm készített egy videót arról, hogyan kell zokniból kutyust készíteni. Olyan helyesre sikeredett a kutya pofija, hogy elkezdtük továbbgondolni, s formáltunk rajta. Végül Széplaki Szilárd kiállításrendező kollégám rajzolta meg a főhős alakját – folytatta a szakember.

Barláné Kulánda Krisztina kiemelte, a tizennégy részből álló hangoskönyv fejezeteit a múzeum munkatársai mesélik el. A kutyus célja a történetben az, hogy visszajusson a múzeumba, miközben bejárja Szolnokot.

A kiadvány hamarosan nyomtatott formában is elérhető lesz, a tervek szerint – első körben – mintegy háromszáz példányban jelenik meg. Az egyes epizódokat azonban az intézmény YouTube-csatornáján már most is figyelemmel kísérhetik az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában