Kulturális Örökség Napjai

2021.09.05. 19:58

Két templom tornyából mutatják be Abony látnivalóit

A közelgő Kulturális Örökség Napjain országszerte számos település bemutatja épített és természeti értékeit. Szeptember 18-án Abonyt is olyan szemszögből ismerhetik meg az érdeklődők, ahonnan csak ritkán láthatjuk. Ezúttal templomtornyokból tárulnak elénk a város jellegzetes emlékei.

Hartai Gergely

Markó Ferenc az abonyi katolikus templom tornyát minden évben bemutatja a helytörténeti táborok résztvevőinek. Most egy napra minden látogató előtt megnyílnak majd az épület kapui

Fotó: Hartai Gergely

– Az önkormányzat idén is részt vesz az országos programsorozaton, ahol a Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretében van lehetőség bemutatni azon értékeinket, amelyeket nem minden nap láthat a nagyközönség – tájékoztatta hírportálunkat a város sajtóreferense.

Lőrinczy Veronika elmondta, a látogatók előtt megnyílik Abony két temploma, pontosabban azok tornyai, ahonnan káprázatos kilátásban gyönyörködhetnek az érdeklődők. S hogy miért éppen a katolikus és a református templom kerül a figyelem középpontjába?

– Idén 150 éve bizonyosodott be, hogy a „Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik…” kezdetű dal valójában a mi városunkról szól. Ez alkalomból Abonyban emlékévet tartunk a híres ének tiszteletére. Így nem volt kérdés, hogy a két tornyot mutatjuk meg – folytatta a szóvivő, akitől azt is megtudhattuk, hogy „Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik…” – Azonban mi látszik a tornyokból? címmel csatlakoztak a Kulturális Örökség Napjaihoz.

A szeptember 18-ai látogatás ingyenes, ám regisztrációhoz kötött,

a csodálatos épületek érdekességeit és tornyaikat Markó Ferenc helytörténész, roncskutató mutatja majd be az érdeklődőknek.

Lőrinczy Veronika közölte, a helyi értéktárbizottság a helyi értékek között tartja számon az Abonyi Lajos Falumúzeumot és tárgyait, az abonyi kúriákat, a „Sej, Nagyabonyban…” kezdetű dalt, a tarka borjú legendáját és a Bihari János Zeneiskolát, mely az ország első falusi zeneiskolájaként jött létre. A Pest megyei kisváros jó hírét viszik továbbá az itteni hagyományos termékek, mint például az abonyi méz, a levendula és a belőle készített árucikkek, valamint a helyben termelt homoktövisből előállított italok.

Mindezek mellett a városban élő fazekasok munkái ugyancsak hozzájárulnak a település sokszínűségéhez.

Markó Ferenc az abonyi katolikus templom tornyát minden évben bemutatja a helytörténeti táborok résztvevőinek. Most egy napra minden látogató előtt megnyílnak majd az épület kapui
Fotó: Hartai Gergely

Az épületek történetét is felidézik a látogatóknak

Markó Ferenc helytörténet-kutató érdeklődésünkre elmondta, különleges történettel bír mindkét, a települési értéktárba is felvett épület, azaz a Szent István római katolikus templom és a református templom egyaránt.

– A Kulturális Örökség Napjain e két létesítmény építési fázisairól is szó lesz. Beszélek arról is, hogy templomaink harangjait 1916-ban hadi célok miatt elvitték innen. A katolikus templom harangjait csak 1926-ban pótolták. Ugyancsak itt más háborús események is történtek. Többek között az, hogy a második világháborúban bombatalálat érte a helyszínt – vázolta a korabeli állapotokat a szakember. Majd hozzátette, a templom alatt húzódó kriptarendszerről és a református templom festett, kazettás mennyezetéről szintén érdekfeszítő információkat hallhatnak a téma iránt érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában