több mint százéves

2021.09.20. 06:55

Kiállították a felújított tűzoltó szerkocsit Szajolban

Állandó kiállításként nyílt meg a tűzoltószertár Szajolban. A tárlat kuriózuma az a több mint száz éves tűzoltó szerkocsi, amely a közelmúltban a Szent Flórián Tűzoltóság Múltjáért Alapítvány segítségével szépülhetett meg.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Beküldött fotó

A felújítás során nagyon sok történelmi emlék került elő. Még 2019-ben fogalmazódott meg, hogy elkerülhetetlen a szerkocsi rendbetétele. Ennek kapcsán tárgyi emlékek, dokumentumok kutatása is központi kérdés lett. Előkerült néhány kiadvány, fotó, tűzoltó igazolvány, melyek azt bizonyítják, hogy már 1890-ben létezett a településen önkéntes tűzoltó egylet, még pedig az országban az elsők között.

A korbeli dokumentumok segítségével az alapítvány közreműködésével a darabjaira szedett, restaurált, majd újrafestett kocsi eredeti állapotának megfelelően néz ki.

Fotó: Beküldött fotó

A felújítás után a közreműködők úgy gondolták, hogy nem szeretnék kitenni ezt a tűzoltó szerkocsit az időjárás viszontagságainak, ezért úgy döntöttek, hogy az eredeti tűzoltószertárban kap helyett, ahol egy kicsi, ám annál gazdagabb kiállítóhelyen tekinthető meg.

A múlt és jelen egy pillanatra találkozik, a kocsi mellett ugyanis tablókon régi szajoli képeslapok láthatók, a kiállítás háttereként egy 1907-es képeslap felnagyított változata szolgál. Különlegességként helyett kapott a tárlaton Godó József több mint száz éves szikvízgyártó gépe is, melyet Godó Zoltán ajánlott fel. Az elkészített tablókon látható, hogy ez a tevékenység is hosszú éveken át meghatározó volt Szajol életében. A kiállítóhely összeállításakor azt volt a cél, hogy a település életének, múltjának egy részét megismerhetővé tegyék az idelátogatók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában