SZOLNOK

2021.09.21. 13:55

Kiss Márton: A minőségi időtöltésben segíti a diákokat a Szifon

Az elmúlt évek diákközgyűlésein többször is felvetődött az ötlet, miszerint a fiataloknak szükségünk van egy olyan helyre, melyet magukénak érezhetnek, ahol közösséget építhetnek. A múlt évben megszületett a döntés, és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ üzemeltetésével létrejött a Szolnoki Ifjúsági Közösségi Tér, azaz a Szifon.

Köllő Judit

Cél, hogy a fiatalok egymásra találjanak – véli Kiss Márton

Fotó: Nagy Balázs

Karaokeparti, a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű kezdeményezés, művészeti fesztivál, számos szabadulószoba és kiállítás helyszínéül szolgál a tavaly szeptember 9-én megnyitott Szolnoki Ifjúsági Közösségi tér (Szifon). A hely ennyi idő alatt is

egy közösséggé vált, ahová betérve a diákok minőségi időt tölthetnek el, barátokat szerezhetnek, és különböző szakkörökön vehetnek részt.

– A Szifon kialakításánál nagy figyelmet fordítottunk a fiatalok igényeire, így a diák- és gyermektanács segítségét kértük – mesélte Kiss Márton, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ifjúságsegítő munkatársa, a Szifon vezetője.

– Számos fiatal volt segítségünkre, mint például Oláh Csenge és Korsós Blanka, akik még a festésből is kivették a részüket. Fontos volt számunkra az is, hogy minél otthonosabb és színesebb teret alakítsunk ki úgy, hogy mindenki megtalálja magának a megfelelő helyet.

Az Árkádok alatt található Szifonba betérve egy igazán nyitott tér fogad bennünket, kicsit olyan érzésünk lehet, mintha a saját nappalinkba érkeznénk. Ez nem is csoda, hiszen kellemes színei és hangulata miatt igazán otthonos érzést kelt.

– Itt bárki megtalálhatja azt, amire éppen szüksége van.

Gondolok itt arra, hogy a babzsákok és a kanapé bármely diáknak nagyszerű szolgálatot tesz egy fárasztó nap után – folytatta Márton. – Vannak olyanok is, akik társasjátékozni, videójátékozni, vagy csak beszélgetni térnek be hozzánk – tette hozzá a szakember.

Cél, hogy a fiatalok egymásra találjanak – véli Kiss Márton
Fotó: Nagy Balázs

A Szifon célja, hogy olyan közösségi élet induljon el a városban, melyben a hasonló korosztályú fiatalok egymásra találhatnak. Márton azt is elárulta, hogy nemcsak a küllem és a programok kiválasztásában kértek a fiataloktól segítséget, hanem a névválasztásban is.

– Két név volt a tarsolyunkba, melyből egy közönségszavazást csináltunk a diákok között – hangsúlyozta az ifjúsági vezető. – A Kitérő Közösségi Ifjúsági Tér és a Szolnoki Ifjúsági Közösségi Tér között választhattak, melyek közül az utóbbi lett a nyerő.

A Szolnoki Ifjúsági Közösségi Tér nemcsak tanulóknak ad otthon, hanem alkotásaiknak is. Az elmúlt egy évben tömérdek fiatal csillogtatta meg tehetségét egy kiállítás keretein belül. Múlt héten például Buzás Albert Szolnoki pillanatok című kiállítása megnyitóján vehettünk részt.

– A helykihasználtság miatt azt találtuk ki, hogy a megnyitók után kihelyezzük a kirakatba az alkotásokat. Ennek köszönhetően, amikor zárva kellett tartanunk, akkor is volt lehetőségük a járókelőknek megtekinteni a szerzeményeket. Fontos, hogy a városközpontban legyen egy olyan kiállítótér a fiatalok számára, mely ingyenesen látogatható.

Nagy sikernek örvend az ifjúsági közösségi tér „kirakatkiállítása”

Az elmúlt időszakban nagyon sok helybeli érdeklődött a kiállított darabokról, arról, hogy az egy hónapig tartó tárlat után mi lesz a sorsuk.

– Pár héttel ezelőtt egy szolnoki hölgy szerencsés gazdája lett Kovács Panna Várakozás című alkotásának – mesélte mosolyogva Kiss Márton ifjúságsegítő. – Ezt a képet Panna a szolnoki Magiszter Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zománctáborában készítette – tette hozzá Márton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában