JÁSZKUNSÁG

2021.09.10. 14:42

Öngyilkosság világnapja: mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Szeptember 10-e az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Bár az elmúlt évek javuló tendenciát mutattak, sajnos még mindig a vezető halálokok egyike az öngyilkosság a fiatalok körében.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az öngyilkosság megelőzésének világnapját minden évben szeptember 10-én tartják szerte a világon az International Association for Suicide Prevention (IASP) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére. Célja, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet az öngyilkosság megelőzésének lehetőségére, a figyelmeztető jelekre és az ijesztő számadatokra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adatok alapján 2020-ban 1706-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon. Az ezt megelőző években hasonló számok születtek, ám míg a 70-es, 80-as, 90-es években éves szinten 4000 feletti volt az öngyilkosságban elhunytak száma, addig 1993-ban csökkenésnek indult, majd 2014-ben 2000 alá csökkent és azóta is alatta van.

Kijelenthetjük, hogy bár nem az öngyilkosság az elsőszámú halálok Magyarországon, sem a világon, a fiatalok körében mégis vezető helyen szerepel, ami rémisztő.

Ezen a tényen a másfél éve tartó Covid-helyzet sem segít, hiszen mint azt korábban mi is megírtuk, kutatási adatok alapján elmondható, hogy a világjárvány, a korlátozások és a személyes kapcsolatok hiánya rendkívül súlyosan hat a kamaszkorú gyerekek mentális jólétére. A tavalyi év statisztikái szerint számos országban több kiskorú követett el öngyilkosságot, mint a korábbi években – és szakértők szerint ennek többek között az iskolabezárás az oka. Fontos tehát, hogy a szülők sokkal jobban odafigyeljenek a kamaszkorú gyerekeikre, mint a világjárvány előtt; így könnyebben észrevehetik a figyelmeztető jeleket.

Fotó: ongyilkossagmegelozes.hu

Ezekre a jelekre azért is fontos odafigyelni, mert az öngyilkosságot fontolgató személyek nagy része tudatosan, céllal adja őket. Ezt nevezzük segélykiáltásnak, más néven „cry for help”-nek.

Az öngyilkosság legjobb megelőzési módja, ha felismerjük ezeket a jeleket és tisztában vagyunk vele, hogyan reagáljunk.

Első körben érdemes felhívnunk az adott személy figyelmét az alternatívákra, továbbá célszerű a probléma megoldásának érdekében bevonni egy orvost vagy szakpszichológust.

Aki ugyanis saját kezével akar véget vetni az életének, az jó eséllyel teljességgel reményvesztett, kiábrándult, esetleg depressziós, és semmiféle kiutat nem lát a problémáiból.

Olyan mély fájdalmat él át, amelyet szerinte csupán az öngyilkosság gyógyít, ami ebben az esetben az elviselhetetlenné vált szenvedésből való kétségbeesett menekülési próbálkozás.

A legtöbben szeretnék, ha lenne más kiút, de megrögzötten hiszik, hogy nincs.

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély csapat információi alapján jóval többen vannak azok, akik megpróbálnak véget vetni az életüknek, ám a kísérletbe végül nem halnak bele, ám ez nem jelenti azt, hogy nem fogják újra megpróbálni. A WHO épp ezért továbbra is globális egészségügyi kérdésként tekint az öngyilkosság jelenségére, amelyben minden korosztály, nem és régió egyaránt érintett.

A nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan, továbbra is háromszor-négyszer több férfi választja az öngyilkosságot, mint nő. A fő ok általában a kezeletlen depresszió, anyagi, illetve magánéleti krízis, vagy valamilyen szenvedélybetegség, de ezek kombinációja is fennállhat.

Mit tehetünk?

Mindannyiunkban felmerülhet a kérdés, ha egy ismerősünkön, barátunkon, esetleg családtagunkon észleljük az öngyilkossági szándék jeleit, hogy mit tegyünk, mivel ártunk és mivel segítünk. Azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy ebben a helyzetben az öngyilkosságot fontolgató személy valós veszélyben van, tehát azonnali segítségre van szükségre, amelyet mi is megadhatunk neki, minél hamarabb, annál jobb.

Hogyan beszéljek az öngyilkosságról?

Rendkívül nehéz valakivel az öngyilkosságról beszélni, főként ha az illető éppen erre készül. Ha azonban ebben sem vagyunk biztosak, érdemes rákérdezni. Az emberek gyakran tartanak attól, hogy ha ezt megteszik, az fokozza majd az öngyilkosság veszélyét, illetve ötletet adhat a másiknak, de ez valójában nincs így. Az öngyilkosságra készülő személy ilyenkor szomjazza a törődést, a beszélgetést, a társasági létet, ezért megkönnyebbülés számára, ha kiadhatja magából, amit érez, egy olyan embernek, aki foglalkozik vele.

Mit mondhatok?

– Aggódom érted mostanában…

– Az elmúlt időben észrevettem rajtad néhány változást és aggódom, vajon jól vagy-e?

– Érdekelne, hogy vagy, mert mostanság nem olyan vagy, mint régebben.

Mit kérdezhetek?

– Mióta érzed így magad?

– Történt valami, ami miatt így érzed magad?

– Hogyan tudnálak a leginkább támogatni ebben a helyzetben?

– Gondoltál már arra, hogy segítséget kérj?

Mit mondhatok, ami segíthet?

– Nem vagy egyedül, itt vagyok melletted.

– Lehet, hogy most nehéz elhinned, de az, ahogyan most érzel, meg fog változni.

– Lehetséges, hogy nem értem meg, pontosan hogyan érzel, de törődöm veled és segíteni szeretnék neked.

– Amikor feladnád, mondd azt magadnak, hogy még egy napig, óráig, percig tartani fogod magad. Azt, amire úgy véled, képes vagy.

Mit tehetek?

– Legyél önmagad. Tedd nyilvánvalóvá számára, hogy törődsz vele és nincs egyedül. A megfelelő szavak sokszor nem fontosak. Ha aggódsz, a hangodon és a viselkedéseden úgyis meglátszik.

– Figyelj! Hagyd, hogy ő maga ossza meg elkeseredését és haragját. Nem számít, mennyire látszik negatívnak a beszélgetés, maga a tény, hogy beszélgettek, egy pozitív jel.

– Legyél együttérző, ítéletmentes, türelmes, nyugodt, elfogadó!

– Adj reményt! Biztosítsd arról, hogy a segítség elérhető és az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai átmenetiek. Add a tudtára, hogy az élete fontos a számodra!

– Ha az illető ráutaló kifejezéseket mond, kérdezz rá, hogy: „Az öngyilkosságot fontolgatod?” Ezzel kifejezed, hogy aggódsz, hogy komolyan veszed őt és megoszthatja veled a fájdalmát.

Mit ne tegyek?

– Ne vitázz vele! Kerüld az alábbi mondatokat: „Annyi minden van, amiért élned kell.”, „Az öngyilkosságod fájni fog a családodnak!”, vagy „Nézd a derűsebb oldalt!”

– Ne ess kétségbe, ne döbbenj meg! Ne tartsd kiselőadást az élet értelméről, ne mondd, hogy az öngyilkosság rossz!

– Ne ígérj titoktartást! Utasítsd vissza, hogy titokban tartod az elhangzottakat. A barátod, ismerősöd, családtagot élete veszélyben forog és elképzelhető, hogy szakember bevonására is szükség lesz. Ha megígéred, hogy nem szólsz senkinek, valószínűleg meg kell majd szegned az ígéreted.

– Ne adj ötleteket a probléma megoldására, ne adj tanácsot, ne akard, hogy a másik megmagyarázza, miért akar öngyilkos lenni! A fontos, hogy arról beszéljetek, mit jelent számára ez a probléma és mennyire rosszul érzi magát tőle.

– Ne hibáztasd magad! Nem hozhatsz rendbe senkit, nem gyógyíthatod meg valaki depresszióját! A másik személy boldogsága vagy boldogtalansága nem a te felelősséged!

Forrás: ongyilkossagmegelozes.hu

Ha úgy érzi, Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, segítségre szorul, hívja ingyenes a 116-123 felnőtt lelkisegély számot! A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyerek és ifjúsági lelkisegély száma: 116-111.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában