Galériával

2021.09.27. 17:00

Régi mesterségek új életéről szólt a konferencia Jászapátin

A résztvevőket Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója köszöntötte.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Örökség és újítás, régi mesterségek a 20-21. századi népi kultúrában címmel rendeztek hétfőn tudományos konferenciát a Művészetek Házában, Jászapátin. A Túrkevei Kulturális Egyesület, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tudományos Egyesület és együttműködő partnerei rendezvényén Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

A megnyitón Farkas Ferenc polgármester örömét fejezte ki, hogy a szervezők Jászapátit választották a konferencia helyszínének, hiszen a településen nagy hagyománya van a régi mesterségeknek. Ezt erősítette meg Borbás Ferenc, emeritus jászkun főkapitány, aki emlékeztetett arra, hogy valamikor negyvenhat szűcs és szabó dolgozott a városban.

A Művészetek Háza adott otthont a szakmai fórumnak
Fotó: Pesti József

A köszöntők után az előadások sorában elsőként dr. Bagi Gábor kandidátus, történész Jász-Nagykun-Szolnok megye kisiparát mutatta be 1867-től 1945-ig. A szakmai fórumon neves kutatók, szakemberek számoltak be arról, hogy a hagyományos mesterségek, kézműves technikák napjainkban hogyan kelnek új életre. Erre vonatkozóan több jó példát ismertettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában