Ritkán koronavírus

2021.09.28. 13:58

Sok a beteg a rendelőkben, támadnak az őszi vírusok

Köhögés, torokfájás, orrfolyás – tömegesen jelentkeznek ilyen és ehhez hasonló tünetekkel a házi és gyermekorvosoknál a jelenlegi, őszi időszakban a betegek. Mivel a jelek utalhatnak koronavírusra is, a legtöbb esetben tesztet végeznek a szakemberek. Ezekből eddig az derült ki, hogy csak csekély mértékben a koronavírus felelős a megbetegedésekért.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Shutterstock

– Tömegével jelentkeznek. Száz, százötvenes betegszámmal dolgozunk naponta – számolt be az elmúlt hetekben tapasztalható forgalomról dr. Nagy Edit szolnoki gyermekorvos. Mint mondta, a gyerekeknél többnyire enyhe légúti tünetek jelentkeznek, köhögés, orrfolyás, ritkább esetben pedig láz.

A szakember szerint ilyenkor ősszel jellemző a gyermekközösségekben, bölcsődékben, óvodákban és iskolákban a tömeges megbetegedés, de az idei eltér a szokásostól. Általában máskor ugyanis a megbetegedési hullám egy-két héttel később szokott előfordulni, és nem ilyen intenzíven támad.

– Akiket teszteltettünk, zömében nem koronavírus-fertőzöttek, de néhány esetben már az is előfordult.

Valószínűleg az az oka a tömeges megbetegedésnek, hogy nagyon elszoktak a gyerekek a közösségtől, ami az immunrendszerükön nyomot hagyott.

– A közösségbe járó gyermekeknél szinte lehetetlen megelőzni az ilyen megbetegedéseket, nincs csodaszer. Jelenleg a legenyhébb tünetek mellett is egy-másfél hét a gyógyulási idő, mert a köhögés és orrfolyás jellemzően sokáig eltart, de kísérhetik egyéb tünetek is a betegséget – hangsúlyozta a gyermekorvos.

Tapasztalatait dr. Hoksári László felnőtt háziorvos is megerősítette.

– Rengeteg betegem van. Torokfájással, orrfolyással, köhögéssel és fülfájással fordulnak hozzám a betegek. Mivel ezek mind lehetnek a koronavírus-fertőzés tünetei is, ezért ilyenkor indokolt a tesztelés. Hál’ istennek, a túlnyomó többség esetében negatívak a tesztek – mondta a szakember, majd kitért arra is, hogy a tömeges megbetegedés oka valószínűleg az, hogy az elmúlt években a koronavírus elleni védekezés miatt ezek a vírusok nem voltak képesek olyan mértékben terjedni, mint korábban.

– Nem alakult ki ezek ellen a védettségünk, és talán ezek a vírusok is fölerősödtek, így most eléggé meggyötri a pácienseket – tette hozzá dr. Hoksári László.

Mint azt dr. Szénási Szilvia háziorvos, a megye kollegiális szakmai vezetője is elmondta, a közösségben valóban könnyebben terjednek az őszi vírusok és baktériumok, ehhez hozzásegített a szeptemberi iskolakezdés, és az óvodák újraindulása.

– A gyerekek hazaviszik a kórokozókat, így a felnőttek is megbetegszenek, majd a munkahelyükön továbbadják. Az új közösségek, például új óvodai csoport, új iskolai osztály indulása esetén a már előzőleg, az immunrendszer által ismert kórokozók helyett újak, az immunrendszer számára ismeretlenek kerülnek be, ezek ellen még nincs kialakult védelem. Ilyen közösségekben ezért gyakoribbak a megbetegedések – mondta a szakember.

Hozzátette, ezek a betegségek hasonló tüneteket okoznak mint a koronavírus-fertőzés, laikusként nehéz is ezeket megkülönböztetni.

– A száraz köhögés, nehézlégzés, magasabb láz inkább Covid-fertőzésre utalhat. Az orvos a kikérdezés során a beteg általános állapota, panaszai és oltottsági állapota alapján mérlegeli, hogy indokolt-e a teszt elvégzése. Az oltottak esetében nagyon kis eséllyel fordul elő koronavírus-fertőzés – hangsúlyozta.

Továbbra is érvényben van az a szabály, miszerint először telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál

Mint azt dr. Szénási Szilvia szolnoki háziorvos elmondta, továbbra is indokolt, és érvényben van az a szabály, hogy először telefonon jelentkezzenek a páciensek.

– Hiszen így idősávos rendszerben, időpontra, egymástól elkülönítve tudja fogadni az orvos a betegeket, amennyiben indokolt. A távolságtartás, a váró és rendelő fertőtlenítése is fokozottabban betartható. A fertőzés szempontjából kevésbé veszélyezteti az egyik beteg a másikat. A már előzőleg, telefonon elvégzett kikérdezés alapján az ellátás is célzott tud lenni. Ráadásul a várakozás és a rendelőben töltött idő lerövidül, mely a betegek számára is előnyös – hangsúlyozta a tapasztalt megyei szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában