jászkunság

2021.09.23. 11:28

Táblákkal és felfestésekkel fokozzák a gyalogátkelők biztonságát

Megyénkben a rendőrség és a közútkezelő is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy megelőzzék a gyalogos-átkelőhelyeken a baleseteket, és felhívják a közlekedők figyelmét a szabályok betartásának fontosságára. Ennek érdekében a hagyományostól eltérő táblákat és különféle felfestéseket is alkalmaznak, melyekkel számos településen találkozhatunk.

Czakó Nóra

A szolnoki Szegő Gábor Általános Iskolánál sebességkorlátozó tábla is figyelmezteti az autósokat a gyalogátkelőhelyre

Fotó: Kiss János

– Közel 250 kijelölt gyalogos-átkelőhely található a kezelésünkben lévő megyei közúthálózaton, melyek közlekedésbiztonsági helyzete az elmúlt évek baleseti adatainak elemzése alapján kedvező képet mutat – világított rá Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Hozzátette,

a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken átlagosan évi tizennyolc személysérüléssel járó baleset történik, mely messze elmarad az országos átlagtól.

Idén ősszel tovább folytatódik a program

– A megye országos közúthálózatán a jogszabályokban, műszaki előírásokban szereplő közúti jelzések mellett az átkelőhelyek jelzésére figyelemfelhívó hátterű jelzőtáblákat, burkolati prizmákat, sárga villogókat és színes, térhatású felfestést alkalmazunk – fejtette ki Pécsi Norbert Sándor. – A tavalyi évtől a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek előtt található jelzőtáblákat a nagy forgalmú főúti szakaszokon figyelemfelhívó kerettel ellátott táblákra cseréltük le. Idén ősztől ez a program tovább folytatódik – árulta el.

Az elmúlt esztendőben megyénkben ötven sárga fluoreszkáló hátterű táblát helyezett ki a társaság összesen huszonkét helyszínen.

Ezek között volt a 4-es számú főút fegyverneki és kenderesi szakasza, a 44-es Öcsödön, a 32-es és 442-es főutak, Szolnok területe, valamint a 442-es főút Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Tiszaföldvár és Martfű térségében. A megyeszékhelyen a 3225-ös és 4625-ös jelű összekötő utakon is tizenhat ilyen tábla segíti a biztonságos közlekedést.

– A jelentősebb lakosszámmal rendelkező városokban, mint például Jászberény, Törökszentmiklós és Karcag, illetve a forgalmasabb átkelési szakaszokon, úgymint Tószegen, a 442-es főúton, a balesetveszélyes átkelőhelyek előtt veszélyt jelző burkolati jelek, az átkelőhelyek burkolati jeleinek megerősítésére színes háttérfestést vagy aktív burkolati prizmákat alkalmaztak. A kétszer két forgalmi sávos szakaszokon az észlelhetőség javítására a jelzőtáblákat a menetirány szerinti bal oldalon is elhelyeztük – részletezte az osztályvezető.

A szolnoki Szegő Gábor Általános Iskolánál sebességkorlátozó tábla is figyelmezteti az autósokat a gyalogátkelőhelyre
Fotó: Kiss János

A gyerekek magasságához igazították a jelzéseket

Dávid Mónika őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára hírportálunknak felidézte, hogy hat évvel ezelőtt „Gyere át velem!” feliratú táblát tartó kis zebrafigurákat helyeztettek ki négy szolnoki gyalogos-átkelőhelyhez, köztük a Baross és a Szapáry út kereszteződésébe.

– A helyszíneket aszerint választottuk ki, hogy hol történt több gyalogoselütés. A táblákat pedig kifejezetten a gyerekek magasságához igazítva helyeztük el, hogy ezzel is lassulásra, megállásra késztessük őket, és szétnézzenek, mielőtt átkelnek az úttesten. Nagyon szerették az emberek, de sajnos ezeket is megrongálták, így már nem találkozhatunk ilyen táblákkal Szolnokon – emlékezett vissza Dávid Mónika.

– Ezután következtek a „Hajtva tilos! Tolva szabályos!” táblák, melyek azokra a helyekre kerültek ki, ahol nem volt egyértelmű a kerékpárosoknak, hogy le kell-e szállniuk, mielőtt átkelnek az úttesten. Számos nagyvárosban találkozhattunk ilyenekkel a megyében, hiszen több mint ötven táblát helyeztek ki, és néhány helyen még most is láthatóak, Jászberényben például öt is van belőlük – fűzte hozzá.

A szolnoki Kőrösi Csoma Sándor általános iskola előtt közlekedési lámpa is segíti a biztonságos átkelést
Fotó: Kiss János

Tavaly nyáron ecsetet ragadtak a Szolnok Városi Baleset­megelőzési Bizottság munkatársai, és a megyeszékhely frek­ventált gyalogos-átkelőhelye­ihez

sárga színű piktogramokat festettek fel, amelyek a mobiltelefon és a fülhallgató használatának mellőzésére szólítják fel a közlekedőket.

A Szolnoki Rendőrkapitányság illetékességi területén hetvenhárom zebránál készítettek ilyen dekorációt, így a Szolnok környéki települések, többek között Martfű, Szajol, Rákócziújfalu és Újszász is sorra került. Később azonban több vidéki rendőrkapitányság is csatlakozott az akcióhoz, mint például Jászberény, idén szeptember elején pedig Mezőtúron, az iskolák közelében kialakított gyalogátkelőhelyekre vezető járdára is felfestették a piktogramokat.

Olimpikonok is segítették a rendőrség munkáját

– Az utóbbi években megfigyelhető, hogy főként a felnőttek, folyamatosan a kezükben tartják a mobiljukat, míg a fiatalabbak fejhallgatóval vagy fülhallgatóval közlekednek, valamint egyfolytában lefelé néznek. Innen jött a Szolnoki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályától az ötlet, hogy kerüljenek a járdára ezek a piktogramok. Ezzel is arra sarkalljuk a gyalogosokat, hogy emeljék fel a fejüket, és nézzenek szét, hiszen a balesetmentes közlekedés alapja a figyelem – hangsúlyozta Dávid Mónika.

– Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy felhívjuk a figyelmet a biztonságos közlekedésre.

Iskolakezdéskor például olimpikonokat kértünk fel, hogy keljenek át a zebrán a gyerekekkel, de több akciónk fókuszában is a gyalogos-átkelőhelyek állnak. Minden szeptemberben megrendezzük a Biztonság hetét, és ezen belül egy közlekedésbiztonsági napot is tartunk. Emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres rendőri ellenőrzésekről sem, melyeknek gyakran a gyalogos-átkelőhelyek a célpontjai, és már testkamerával is figyelik a kollégáink, hogy tiltott helyen kelnek-e át a gyalogosok az úttesten.

Ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, bővítik a rendszert

Egy szolnoki lakos ötlete nyomán „Lassíts! Vigyázz ránk!” feliratú, kisgyermekekkel illusztrált figyelemfelkeltő táblákat helyezett ki tavaly decemberben a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. a megyeszékhelyen. Egyelőre két intézmény, a szandaszőlősi és a Szegő Gábor Általános Iskola előtti gyalogátkelőhelyeknél találkozhatnak a közlekedők a táblákkal.

– Az azóta eltelt szűk egy évben nem helyeztünk ki újabb táblákat, hiszen mindenképpen fontos ezek forgalomra gyakorolt hatását vizsgálni, az öncélú táblakihelyezés semmiképpen sem elfogadható – mondta lapunknak Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója. – Másrészt az ilyen egyedi tábla a látótér kitakará­sa miatt nem minden zebrához tehető ki. Tehát amennyiben a két gyalogos-átkelőhelynél továbbra is pozitívak lesznek a tapasztalatok, akkor tudjuk bővíteni a kihelyezett táblák számát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában