hagyomány

2021.09.29. 10:59

Tűzzsonglőrök is színesítették a Múzeumok őszi fesztiválját Kunszenten

Idén érezhetően több érdeklődők vonzottak a meghirdetett állomások.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Beküldött fotó

Idén is a hagyományok bűvöletében telt az őszi est a múzeumkertben szombaton. A szokásos programok mellett gólyalábasok, illetve tűzzsonglőrök előadása is színesítették a napot.

– Négy éve szervezzük a Múzeumok őszi fesztiválját a városban. A központban a betakarítás és a lekvárfőzés, valamint a már hagyományossá vált pálinkamustra került – tudtuk meg Hegedűs Krisztiántól, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ általános igazgatóhelyettesétől.

A rendezvényt bár némi járványügyi korlátozással, de tavaly is meg tudták tartani, ebben az évben viszont érezhetően több érdeklődők vonzottak a meghirdetett állomások.

– A gyerekeknél a kukorica darálás és morzsolás nagy kedvenc, szívesen próbálják ki a régi eszközöket. Nincs annyi kukorica, amit ne dolgoznának fel a nap végére – mesélte a legnépszerűbb programok egyikéről.

A helyi nő klub tagjai kiszit főztek, mely egy már-már helyi sajátosságként emlegetett szilvalekvár féle. Nemcsak ezt a különleges ételt, hanem pálinkát is kóstolhattak az érdeklődők, illetve a nedűkkel versenyre is be lehetett nevezni.

– Negyvenhét párlat érkezett a megméretésre, ezeket héttagú szakmai és társadalmi zsűri mustrálta. Az illat és íz mellett a különféle kihangsúlyozott aromákra is figyeltek – részletezte.

A gólyalábasok nagy sikert arattak a lurkók körében
Fotó: Beküldött fotó

A tapasztalatok szerint a helyi pálinkák egyre jobb minőségűek, így idén szép számmal sikerült arany minősítést kiosztani a nevezők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában