döntés

2021.09.01. 17:30

Uniós oltalom alá került a nagykunsági birsalmapálinka

A Nagykunsági birsalmapálinkával együtt tizenegy magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztrácifotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és nagykunsági birsalmapálinkával együtt 11 magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

A közlemény szerint a Nagykunsági birspálinka a nevéből eredő magyar régióban termesztett birsalmából készült gyümölcspárlat.

A Nagykunsági birs termőhelyének jellemzése: a Nagykunság területén a nyári átlaghőmérséklet és a napsütéses órák száma az országos átlagnál magasabb, a humuszban gazdag talaj a gyümölcsfák számára jó tápanyagellátást biztosít, ezért az itt termő birsfajták illata, íze sokkal intenzívebb és cukortartalma magasabb 5 (átlagos cukortartalom 7-13%), így az ilyen gyümölcsből készülő pálinkákban karakteresebben érvényesülnek a gyümölcs jellemzői, mint a friss, üde citrusos jegyek kiegészülve kellemes cserességgel és egy diszkrét kompótos, lekváros tónussal.

Illatában viaszos, fűszeres karaktereket hordoz, ízében a fanyar, az édes jegyeket, citrusos, fűszeres, édeskésen lekváros jegyek egészítik ki.

A Nagykunsági birspálinkát legalább ötven százalékban a Mezőtúri birsfajta párlata alkotja. Az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, borok és szeszes italok földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisban jelenleg 3435, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék található.

Jelenleg huszonöt magyar élelmiszer, harmincnyolc magyar bor és a Nagykunsági birsalmapálinkával együtt tizenegy magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában