szakmai nap

2021.10.13. 07:00

A helyi értékeké volt a főszerep Kunszentmártonban

A helyi értékek felismerése és őrzése erősítik a kötődést a szülőföldhöz. Ennek ellenére a tiszazugi térségben alig néhány településen működik értéktár bizottság. A Kunszentmártoni járásban azért szervezték meg a helyi értékek napját, hogy a jó gyakorlatok megismertetésével általánossá váljanak az ilyen típusú bizottságok a községekben és városokban.

P. Pusztai Nóra

Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet szolnoki igazgatója erről tartott előadást.

– Az újratelepítés háromszázadik, jubileumi évfordulójának eseményeként hirdettük meg a szakmai napot, melyre a pandémia miatt csak most kerülhetett sor – fogalmazott Barna Gábor, a kunszentmártoni települési értéktár bizottság vezetője, a rendezvény szervezője.

Hozzátette: a megvalósítást a megyei identitás pályázat támogatta.

A házigazda Kunszentmárton mellett bemutatkozott Tiszakürt és Tiszainoka, két olyan település, ahol nincs értéktár bizottság, valamint Öcsöd is.

Innen megismerhették Bencsik Márta népi szalmafonó munkáit, de az érdeklődők bepillanthattak például Enyedi Antalné önkéntes néprajzi gyűjtő írásaiba is. A kunszentmártoniak vitrinjeiben egyebek mellett a Bozsik-kerámiák kaptak helyet, mint ahogy a jövőre utalva a szőrmeipar vagy Ország László csengedi hímzése is – utóbbiak ugyanis még nem szerepelnek a helyi értéktárban. Egyik asztaltól sem maradhattak el a finomságok, így a barátfüle vagy a sósperec sem.

– A nap folyamán hasznos beszélgetés bontakozott ki arról, hogyan kellene az értékeket feltárni, hogyan tudunk a munkában egymásnak segíteni.

Az öcsödiek például megtudták, hogyan érdemes a helyi értéket továbbterjeszteni a megyei vagy a nemzeti értéktárba. Erre is választ kaptak – számolt be az esemény hasznáról Barna Gábor.

Miután a rendezvény eredetileg a háromszáz éves újratelepítési évfordulóhoz kapcsolódott, ezért hivatalos vendég volt Jászapáti. Néptáncegyüttese remek hangulatot varázsolt a rendezvény elején. Farkas Ferenc, Jászapáti és Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere a helyi értéktár bizottsággal és a Köttön Vezér Egyesülettel koszorúzta meg az újratelepítés emlékkövét, a Radics-keresztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában