tiszabura / galériával

2021.10.19. 19:00

A legszegényebb településekre érkezik a mobil ivartalanító állomás

Mobil ivartalanító állomást indít az ország háromszáz legszegényebb településére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az ünnepélyes átadóra kedden került sor, Tiszaburán, ahol bemutatták a kutyák biztonságos szállításához használható egyedi buszokat is. Az érintett településeken ezres nagyságrendben nincsenek beoltva és chippel ellátva a kutyák. Az utcán kóborló állatok sokszor az iskolába igyekvő gyermekekre támadnak, a felelős állattartási program elindításával ezt szeretné megakadályozni a szeretetszolgálat.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Nagy Balazs

– Nagyon sok kutyát tartanak itt a településen, egy állat pedig akár hetet-nyolcat is fial – mondta Tiszaburán Pozák Erikné. Az asszony lánya két kutyáját vitte a polgármesteri hivatal elé telepített mobil ivartalanító állomáshoz. A kezelés mellett itt ingyen beoltották és chippel is ellátták az ebeket. A háromezer kétszáz lelkes településen csak egy nap alatt, több, mint harmincan éltek a lehetőséggel.

– Településünkön sajnos százas nagyságrendben vannak jelen a kóbor kutyák, sokszor megakadályozva azt, hogy a lakosok meglátogassák a falu másik részén élő rokonaikat, szüleiket. A kutyák elszállítása sziszifuszi munka, hiszen havonta ötöt-tízet tudunk elvitetni. Ezért nagyon fontos számunkra ez a lehetőség, amit a Máltai Szeretetszolgálat kínál – hangsúlyozta Tiszabura polgármestere, Farkas László.

A program során eddig nyolcszáz kutyát ivartalanított a Máltai Szeretetszolgálat. A tiszaburai átadón tartott szakmai konferencián Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke és a 300 legszegényebb település felzárkóztatásáért felelős miniszteri biztosa elmondta, az érintett településeken az iskolába járást is akadályozzák a gyakran agresszív kóbor kutyák. A szeretetszolgálat óvodáiban és iskoláiban sok gyermek viseli testén a harapások nyomát. Ezt a problémát mindenképpen fel szeretnék számolni, ezért indították a programot.

– Örömmel tudok beszámolni arról, hogy amellett, hogy ivartalanítunk, ezeken a településeken, óvodáinkban, iskoláinkban már a legkisebb kortól elkezdjük a felelős állattartás szabályait megismertetni a gyerekekkel. A kutyák örökbefogadása is elkezdődött, eddig kétszázötven gazdátlan jószág talált új otthonra – tájékoztatott a miniszteri biztos.

A felelős állattartásról szóló szakmai konferencián F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a problémát nem a kutyák, hanem az emberek gondolkodásmódja okozza, ezért is nagyon fontos a szemléletformálás. A beszélgetésen részt vett Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért felelős kormánybiztos, dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos és dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott, valamint az érintett ágazatok szakmai képviselői és civil állatvédők is.

A problémára hívta fel a figyelmet a Magyar Falu Program is

A felelős állattartásról szóló konferencián Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért felelős kormánybiztos elmondta, fontos, hogy a települések foglalkozzanak a kóbor kutyák problémájával. Erre hívta fel a figyelmet a Magyar Falu Program felelős állattartást célzó pályázata is. A programon összesen négyszázhetvenkilenc település nyert forrást ivartalanításra, a kutyák chippel való ellátására.

– A cél az volt, hogy felhívjuk a települések figyelmét arra, hogy ez egy olyan nagy probléma, ami mellett nem lehet elmenni. És ha ezt ma nem oldjuk meg, három év múlva háromszor annyi erőfeszítést jelent majd. Ezért fontos, hogy mindenki érezze a felelősségét ebben az ügyben – hangsúlyozta a kormánybiztos, aki megköszönte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a civil állatvédők munkáját is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában