magyar falu program

2021.10.31. 19:58

Átadták az összefogással megújult ravatalozót Jászfelsőszentgyörgyön

A Magyar Falu Program keretében elnyert pályázati támogatásból, önkormányzati forrásból és adományokból újult meg a jászfelsőszentgyörgyi temető.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Az összefogásnak köszönhetően felújították a ravatalozót, járdát építettek, utat és parkolót rekonstruáltak, valamint padokat helyeztek ki a sírkertben. Vasárnap délben a szentmise után adták át a megszépült ravatalozót.

Megújult ravatalozóban búcsúzhatnak elhunyt szeretteiktől a helyiek
Fotó: Pesti József

– Azon a napon, amikor búcsút veszünk elhunyt szerettünktől, igyekszünk mindent megtenni, hogy a búcsúzás, a végtisztesség megadása méltó legyen emlékéhez. Nem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között tesszük – hangsúlyozta Zelenai Tiborné.

A település polgármestere elmondta: az önkormányzat feladatai között kiemelt jelentőségű a magas színvonalú kegyeleti jog gyakorlásához szükséges feltételek megteremtése. A ravatalozó 1985-ben épült, melynek állaga az elmúlt években folyamatosan romlott. Több pályázatot benyújtottak az épület felújítására, de eddig nem sikerült ezt megvalósítani.

2020-ban a Magyar Falu Programban pályáztak és tízmillió forintot nyertek a ravatalozó felújítására.

– Az épület leromlott állapota miatt azonban tudtuk, hogy ez az összeg nem lesz elég, ezért fordultunk a lakossághoz. Több mint kilencszázezer forintot adományoztak a jó cél érdekében. A felújítást két és fél millió forinttal támogatta a Selena Kft. is. A cég részt vállalt az építési költségekből, beszerezte a berendezést, a hangtechnikát és a ravatalozási kellékeket. Az önkormányzat saját forrásból négymillió forintot fordított az épületre, a járda megépítésére és a padok vásárlására. További négymillió forintot költöttünk az út és a parkoló felújítására – ismertette a beruházás részleteit Zelenai Tiborné, majd köszönetet mondott mindenkinek a támogatásért.

Pócs János országgyűlési képviselő is részt vett az átadó ünnepségen.

– A temetőben minden ember egyforma, nincs különbség pénzben, rangban, pozícióban. A keresztutat mindenkinek végig kell járnia, az utolsó út mindenkinek egyforma.

Fontos, hogy megfelelő körülmények között búcsúzzunk szeretteinktől – mondta a honatya.

Hozzátette: a Magyar Falu Program nem csak az oktatási, nevelési intézmények, utak felújítását biztosítja a falvakban, hanem támogatja a temetők fejlesztését is, melyek szintén szerves részei a településeknek. Az ünnepi beszédeket követően Kiss Gábor esperes-plébános megáldotta a ravatalozót. Beszédében emlékeztetett, hogy a keresztény, hívő ember számára a gyász minden fájdalma és szomorúsága mellett egyfajta reménység is a feltámadásban, melyet Isten irgalmas szeretete alapoz meg. Az eseményen közreműködött Ecsedi Péter énekművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában