Galériával

2021.10.29. 19:58

Átadták az új tan- és sportuszodát Újszilváson

Történelmi pillanatnak lehettek részesei pénteken az újszilvásiak, ugyanis hat évvel az ötlet megszületése után ünnepélyes keretek között átadták az újonnan épített tan- és sportuszodát. A két medencét magában foglaló létesítmény az ország egyik legtakarékosabb uszodája, hiszen megújuló energiával működik.

Czakó Nóra

Átadták Újsziláson a tanuszodát.

Fotó: Nagy Balazs

A település hetvenegyedik születésnapjára kapták a lakosok az Újszilvási Tan- és Sportuszodát, ami a környező községek, városok rendelkezésére is áll az egészség megőrzésére, a betegségek megelőzésére, valamint a sport és szórakozás érdekében.

– Legfőbb cél, hogy az újszilvási sportiskolán keresztül minden helyi és a mikrotérség településeinek gyermekei tanuljanak meg úszni, és közülük a tehetségesebbek a térség, a régió úszói, vízilabdásai legyenek. Reményeim szerint egyszer még talán országos válogatottat is adhat ez az iskola és ez az uszoda – mondta dr. Petrányi Csaba polgármester.

– Hosszú, nehézkes, de nagyon értékes beruházásnak köszönhetően egy nem mindennapi létesítménnyel gazdagodott a település. A megújuló energiákkal működő automata technológiával rendelkező objektum egy négyzetméterre és egy légköbméterre számítva Magyarország egyik legtakarékosabb uszodája lett. Emellett néhány különlegességgel is büszkélkedhet, ugyanis a nagy medence falába ledes világítást és hangszórókat is beépítettek, hogy akár a szinkronúszók is színesíthessék az uszoda hasznosságát.

Emellett a kis ablakocskák lehetőséget adnak víz alatti kamerafelvételek készítésére is a vízilabda mérkőzéseken.

– Hogy mennyire a takarékosság jegyében készült az épület, arra az a bizonyíték, hogy a bekerülési költség mintegy egymilliárd forint, amely az építési költségek megemelkedéséből eredően ma több mint hárommilliárd forintos értéket képvisel. Reményeim szerint az engedélyek birtokában november 15-től mindenki számára megnyitja a kapuit az uszoda – zárta szavait a település vezetője, majd Kovács Attila plébános és Nagy József Mihály lelkész megszentelte és áldását adta a létesítményre.

Marczinkó Zoltán István a Pénzügyminisztérium versenyképességért és területi tervezésért felelős helyettes államtitkára beszédében felidézte, hogy Magyarország kormánya 2011-ben nemzetstratégiai ágazattá minősítette a sportot, amit jó okkal tett, hiszen a sport közéletünk számos területére igen kedvező hatást gyakorol.

– Ezen intézkedés eredményei a versenysport lendülete mellett az utánpótlás, a szabadidősport, és a sportlétesítmények fejlesztése területein mutatkozhatnak meg – fejtette ki az államtitkár.

– Elmondható, hogy töretlenül emelkedik a versenyigazolások száma, nyolc év alatt megduplázódott. Így az utánpótlásban versenyzőkkel együtt ma már több mint félmillió igazolt sportolóról beszélhetünk, és az ifjabb korosztály, a gyerekek közül is egyre többen kötelezik el magukat bármilyen sport valamilyen irányzata felé.

A világjárvány is rámutatott, hogy mennyire fontos az egészségünk, és ennek megőrzéséhez egyetlen eszköz a kezünkben a sport,

ami által jobb emberré is válunk, hiszen kitartásra nevel, erősíti a csapatszellemet, és az egymás iránt érzett felelősségünket. Becslések szerint a lakosság 18 százaléka mozog, de talán ez az uszoda is tesz majd róla, hogy ez az arány magasabb legyen – világított rá.

– Ez az uszoda a helyi sportiskolával együtt a szívem csücske, hiszen oktatás és sport midenhol kell, hogy legyen – kezdte ünnepi beszédét Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok vízilabdázó.

– Ebben az évben utánpótlás csapataink közül egy a negyedik helyen végzett, a többi azonban érmet szerzett, és ez annak köszönhető, hogy 2011. óta nagyon sok lehetőséget kaptunk a kormánytól, hogy megfelelő minőségű létesítményekben dolgozhassunk, mint amilyen az újszilvási is.

A Budapesti Honvéd Sportegyesület szinkronúszóinak bemutatója után Földi László, a választókerület országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az új uszodának köszönhetően nemcsak a helyieknek, de a környező településeken élőknek sem kell már buszozniuk, ha úszni akarnak, hiszen csak pár kilométert kell megtenniük Újszilvásig, vagyis át is lehet tekerni kerékpárral.

Dr. Beck György, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke felidézte a 2015-ben történteket, amikor Újszilvás polgármestere felkereste az uszoda megépítésének ötletével.

Ezután plakettekkel és oklevelekkel köszönték meg a beruházást segítők támogatását, majd az ünnepség zárásaként az újszilvási vízilabdás baby csoport birtokba vette az új nagy medencét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában