jászkunság

2021.10.31. 13:58

Bírságot szabtak ki a csodát ígérő honlapokra

A csodát ígérő termékeket kínáló honlapokkal szemben idén eddig közel félszáz hatósági eljárást indított a fogyasztóvédelmi hatóság. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Internet Laboratóriumának ellenőrzései alapján eddig közel egymillió forint bírságot szabtak ki a megtévesztő és agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytató webáruházakra.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ezeknek az interneten általában felugró oldalakon vagy kéretlen e-mailek formájában érkező hirdetéseknek a jellemzője, hogy alaptalanul ígérnek hosszú életet, jelentős egészségjavulást vagy gyors fogyást.

Aki továbbkattint, első ránézésre ismerős portálokat, egészségügyi honlapokat talál, amelyeken megbízhatónak tűnő szakértő vagy közismert híresség beszélgetésben ajánlja az egyszerre akár több betegség, egészségügyi probléma leküzdésére, megelőzésére alkalmas szert.

Az álinterjúból több link is a vásárlási felületre, webshopra irányít át, de előfordul az is, hogy a szöveg végén található a Megrendelés gomb. A hirdetések jellemzője még, hogy a mielőbbi döntést sürgetik, oly módon, hogy a rövid ideig érvényes akcióra, korlátozott darabszámra figyelmeztetnek. A potenciális vevő döntését sok esetben a percek vagy raktárkészlet fogyását mutató visszaszámláló sietteti.

Alaptalanul ígérnek gyors fogyást vagy éppen hosszú életet a vevőknek.

– A kiszállítás gyors, azt azonban mindössze egyetlen csodaszámba menő fejlemény követi: az értékesítő vagy néhány héten belül maga a honlap is varázsütésre elérhetetlenné válik, így esélyünk sincs a visszaküldésre, amikor a szer hatástalanságára fény derül – hangsúlyozza az ITM.

A fogyasztóvédelem a csodát ígérő termékeket a jövőben is ellenőrzi, s egyben minden vevőt megfontolt vásárlásra intenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában