JÁSZKUNSÁG

2021.10.27. 07:00

Előnyös lehet a vállalkozóknak az ingatlanárak emelkedése

Nagyobb összegre értékelt ingatlanra ugyanis több jelzáloghitelt lehet felvenni.

Kovács B.

Egyre több az érdeklődő és a vevő a megyei ingatlanpiacon

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A folyamatosan emelkedő ingatlanárak a házat, lakást eladó tulajdonosokon túl a vállalkozók számára is nyereséget hozhatnak. Nagyobb összegre értékelt ingatlanra ugyanis több jelzáloghitelt lehet felvenni, amit a jelenlegi helyzetben ki tudnak használni a vállalkozók. Szolnokon és a nagyobb városokban, többek között Tiszaföldváron, Martfűn, de Cserkeszőlőn is töretlenül emelkednek az ingatlanárak. Ezt kihasználják a vállalkozók is.

– Egyre több olyan megkeresésünk van, hogy ingatlanra szeretnének jelzáloghitelt felvenni, amiből valamilyen beruházást akarnak megvalósítani. Most nagyon kedvezőek a hitelek, 2,5 százalékos kamattal nagyon megéri, mivel ez a fejlesztéssel járó nyereség-növekedésből gond nélkül kigazdálkodható – hívta fel rá a figyelmet Gávris Szabolcs, a CasaNetwork Ingatlanszövetség egyik tulajdonosa.

– Míg öt évvel ezelőtt például egy 12 milliós büfére a vállalkozó 5-6 millió forint hitelt kaphatott, ami kevés volt elképzelései megvalósításához, most, hogy felment az ingatlanok ára, ugyanarra az épületre adnak akár 10-12 milliót is. Ez pedig már komolyabb fejlesztésekre is elég. Ez nagyszerű lehetőség, hiszen úgy juthatnak több pénzhez a vállalkozók, hogy ahhoz nem kell semmit eladniuk.

A szakember elmondta, változatlanul a két-három szobás új lakások a legkelendőbbek, és most a felújítottakat is nagyon keresik. Korábban egy használt lakásnál az olcsóságon volt a hangsúly. Most viszont egy kőművesre akár egy évet is kell várni, ami bizonytalanná teszi a használatba vétel idejét, így inkább a vásárlók olyat vesznek, ami rögtön beköltözhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában