kevesebb bűncselekmény

2021.10.13. 13:58

Folyamatosan javulnak Szolnok bűnügyi mutatói

Az elmúlt tizenegy évben tavaly történt a legkevesebb bűncselekmény.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tovább csökkent a regisztrált bűncselekmények száma tavaly a megyeszékhelyen – derült ki a legutóbbi szolnoki közgyűlésen elhangzott rendőrségi beszámolóból. Az ezt megelőző évben ugyanis közel 1100 eset került be a statisztikába, ami az elmúlt 11 esztendő legjobb eredményének számít.

Mindez azt jelenti, hogy mivel 2019-ben még több mint 1300 esetet regisztráltak,

összesen 16 százalékkal esett vissza a bűncselekmények száma az elmúlt esztendőben a megyeszékhelyen.

– Százezer lakosra vetítve 1553 bűncselekmény történt Szolnokon, vagyis a város nem tartozik a bűnügyileg fertőzöttek közé – mondta Fürj János alezredes, a Szolnoki Rendőrkapitányság megbízott vezetője a közgyűlésen. Tavaly ez a szám 832 volt, és 2012 óta folyamatosan csökken.

A Szolnoki Rendőrkapitányság nyomozáseredményességi mutatója 60,1 százalék volt tavaly, ami szintén az elmúlt évek egyik legjobb eredménye.

– A tizennégy, kiemelten kezelt bűncselekmény száma tavaly jelentősen, 28,4 százalékkal csökkent, hiszen 2019-ben 832, 2020-ban pedig 596 esetet regisztráltunk. Ez szintén az elmúlt tizenegy év egyik legjobb értéke, mint ahogy a kiemelten kezelt bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója is, ami 50,3 százalékos lett tavaly – fejtette ki Fürj János.

– Emberölés, önbíráskodás és zsarolás miatt nem indított nyomozást a rendőrség Szolnokon 2020-ban, és kábítószer-kereskedelem miatt is csupán egy esetben.

Több új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos bejelentésben is intézkedtünk, de ezek szabálysértésnek minősültek. Tavaly negyvenhét személy ellen indult ilyen eljárás Szolnokon, míg 2019-ben ez a szám ötvennyolc volt – fűzte hozzá.

A rendőrkapitányság által vizsgált legsúlyosabb bűncselekmény a rablás, ebből tavaly három eset történt, ugyanannyi, mint 2019-ben. Mivel mindhárom elkövetőt elfogták, a rablás nyomozáseredményességi mutatója százszázalékos volt.

A testi sértések esetén minimális emelkedés figyelhető meg a tavalyi statisztikában,

harmincnégyről harminchétre nőtt az esetszám, a nyomozáseredményességi mutatója azonban 90,7 százalék volt. A súlyos testi sértések száma megugrott tavaly, nyolcról húszra, viszont a korábbi években is hasonlóan alakult a statisztika, egyedül a 2019. évi nyolc eset számít kiemelkedően alacsonynak.

A városban egyre kevesebb garázdaság történik 2012 óta, tavaly hatvannégyről hatvanháromra mérséklődött a számuk, ami az elmúlt tizenegy év legalacsonyabb értéke. Emellett ezen bűntettek nyomozáseredményessége 90 százalék fölé nőtt, szemben a 2019-es 73,8 százalékkal.

A lopások száma jelentősen visszazuhant tavaly,

662-ről 410-re, és a nyomozáseredményességi mutatója is az elmúlt tizenegy év legjobbja. A betöréses lopások száma 137-ről 72-re csökkent, ami 47,4 százalékos visszaesést jelent.

A gépkocsilopások száma is csökkent

– Az elmúlt esztendőben a lakás­betörések száma 78-ról 46-ra mérséklődött. A felderítési mutatója 44 százalékról 26,7-re esett vissza, viszont a 2019-es statisztikát jelentősen javította egy lakásbetörés-sorozat eredményes befejezése – részletezte Fürj János, a Szolnoki Rendőrkapitányság megbízott vezetője.

– A személygépkocsi-lopások száma hétről egyre, a zárt gépjárműfeltörés száma pedig 21-ről 11-re csökkent 2020-ban az előző évhez képest. Rongálást viszont 65-öt regisztráltunk, míg 2019-ben 51-et.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában