galériával

2021.10.30. 10:34

Fotókiállítással emlékeznek az elhunyt karcagi romákra

Ötödik alkalommal rendezte meg az Ifjúsági Házban az elhunyt karcagi romatestvérek fotókiállítását Varga Mici István, a Karcagi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

A pénteki kiállításmegnyitón Varga Mici István beszédében elmondta, 1940-től napjainkig több mint ezer elhunyt karcagi roma adatát, fotóját kapta meg hozzátartozóktól.

Az ötödik alkalommal megrendezett kiállítás egyedülálló az országban.

Bejelentette, hogy az általa öt év alatt összegyűjtött fotókat, adatokat átadja a karcagi Györffy István Nagykun Múzeumnak, hogy száz év múlva is tudjanak őseikről a romák.

Szepesi Tibor polgármester, ifj. Farkas László, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere, id. Farkas László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Cigány Önkormányzat elnöke és id. Farkas László is elismeréssel szólt a kezdeményezésről és emlékezett meg az elhunytakról.

A karcagi roma zenészekről Johann Anna szólt, majd leleplezték a nekik emléket állító táblát, mely a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat irodájának falára kerül.

A megnyitó után élő cigányzene szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában