Hagyomány

2021.10.16. 10:00

Hétéves tájházukat ünnepelték a zagyvarékasiak

Minden év októberében afféle születésnapi megemlékezés gyanánt megrendezik a Tájház napját.

Kovács Berta

Fotó: Csabai István

A rékasiak előtt 2014. októberében nyitotta meg kapuit a Rákóczi úton kialakított Faluház-Tájház. Jelentős lépés volt ez a község életében, hiszen azt megelőzően már egy évtizeddel felmerült egy olyan létesítmény kialakításának gondolata, ahol tárgyi és kulturális értékeiket őrizhetik.

A faluház helyet adott a korábban az azóta elbontott régi gőzmalom épületében őrzött helytörténeti gyűjteménynek, mely az évek során számos egyéb régi eszközzel, berendezési tárgyal gyarapodott és számos kulturális eseménynek adott helyet a létesítmény.

Minden év októberében afféle születésnapi megemlékezés gyanánt megrendezik a Tájház napját. Idén péntek délután tartottak kulturális programokkal és nagy érdeklődéssel kísért rendezvényt. Az eseményre ellátogatott dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is, aki gondolatait is megosztotta az egybegyűltekkel. Köszöntőt mondott Kurucz László polgármester, Cinka István tanár, a faluház-projekt kezdeményezője és vezetője pedig az elmúlt évek történéseit elevenítette fel.

– A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása – idézte meg Mórusz Tamás 26. századi angol humanista, költő, jogász szavait. Elmondta, számos gyermek és felnőtt csoport, családok látogatták már meg a tájház kiállítását, továbbá tartottak itt néptáncosoknak tanévzáró rendezvényt, iskolásoknak rendhagyó órákat, kézműves foglalkozásokat, hagyományőrző bemutatókat.

Az eseményt helyi és vendég művészeti csoportok előadásai, óvodások és a nyugdíjas klub műsora színesítette, továbbá volt kézműves foglalkozás és íjászat is.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában