Szolnok

2021.10.18. 19:58

Húsz orvos, tudós élettörténetéről olvashatunk dr. Nagy Imre könyvében

A megye tudományos életének meghatározó alakjait gyűjtötte össze dr. Nagy Imre fül-orr-gégész főorvos. A szolnoki doktor könyvében a ma már nem élő professzoroknak és tudósoknak állít emléket, közöttük olyanoknak is, akik kötődnek a debreceni felsőoktatási intézményhez, a Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetem Orvosi Fakultása ugyanis pont száz éve, 1921. november 4-én nyílt meg.

P. Pusztai Nóra

Dr. Nagy Imre fül-orr-gégész szakorvos büszkén mutatta meg az elkészült kiadványt

Fotó: P. Pusztai Nóra

Nem a most megjelenő az első kötet, mely a szolnoki fül-orr-gégész, dr. Nagy Imre kutatásait foglalja össze. Korábban már írt a MÁV SE vívószakosztályáról, valamint a Szolnok megyei olimpikonokról, most pedig a tudományos élet felé fordult. Csokorba gyűjtötte azon tudósokat, akiknek szülővárosa szűkebb hazánk területén található, és innen indulva – kiváló munkát végezve –, nagyívű életpályát futottak be a tudomány világában.

Dr. Nagy Imre fül-orr-gégész szakorvos büszkén mutatta meg az elkészült kiadványt
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Úgy vélem, kötelességünk megmutatni, megismertetni mindazt, ami figyelemre méltó, ami a sajátunk. Azokról szól, akik megyénkből származnak. Az első oldalakon, egy térképen jelölve tizenhárom település neve tűnik fel – lapozott bele a kéziratba a beszélgetés elején dr. Nagy Imre, a Hírvivők a tudományban című kötet szerkesztő-írója.

A tényszerű adatok, megemlített sikerek és egyéb eredmények mellett az emlékező munkatársak, egykori tanítványok, barátok értékfeltáró véleményét is tartalmazzák az oldalak, melyen húsz jeles személyiség osztozik, például dr. Balogh Kálmán, aki a Budapesti Orvostudományi egyetem rektora volt vagy dr. Vikol János, akinek közbenjárásával léphetett működésbe a kórház Karcagon.

Közöttük mindössze egy hölgy – a Kossuth díjas gyermekgyógyász, gyógypedagógus, ideggyógyász és pszichológus, dr. György Júlia – szerepel.

A részletes adatgyűjtések segítettek az objektív információk megszerzésében, ám a visszaemlékezések tovább színesítik a történetet.

– Az információk begyűjtése igen nehéz volt. Akadt, akiről – például Karczag Lászlóról – nem találtam fotót, pedig még a budapesti orvostörténeti múzeumban is jártam. De bújtam a könyv- és levéltárakat, több alkalommal utaztam el Debrecenbe. Igyekeztem, hogy a bemutatott tudósoknak emberi arca is legyen, természetesen szem előtt tartva szakmai munkásságukat. Nem mindegyik életrajz mélyreható, viszont egyszerre tárgyilagos, hiteles és szubjektív – fogalmazott a doktor.

– Sok segítséget kaptam, többségben váratlanul. A Nagykörűből származó Somogyi Béla Pécsre került, munkássága körül egy iskola alakult ki, az élet az egyik egykori munkatársával sodort össze, aki számtalan történettel elevenítette fel emlékét – mesélte az adatgyűjtés egyik formáját az író.

Az arcképcsarnok sokféleséget tükröz – időtálló orvosi, tudósi, tanári értékeket emel ki.

– A könyv megírásával tenni akarok azért, hogy ezen generációk munkája, emlékezete, tevékenysége ne vesszen ki a nemzeti tudatból, az emlékezés javítsa a jövőnket, szellemünket, személyiségüket – hangsúlyozta dr. Nagy Imre.

Centenáriumra készült a könyv

A Hírvivők a tudományban című kötet egyszerre tiszteleg a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karának centenáriuma (november 4.) és a magyar tudomány napja előtt (november 3.), így bemutatóját is ekkorra, no­vember negyedikére tervezik.

– A tanulságos életutak megőrzendő útravalókkal látják el az olvasót a mindennapokban – vélekedett dr. Nagy Imre, aki azt is elárulta, hogy a kutatói munkával ezután sem áll le, jelenleg ugyanis egy szakmai köteten, a fül-orr-gégészet történetén dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában