Jászkunság

2021.10.09. 06:58

Kerékpár kontra gyalogos: elengedhetetlen a szabályok ismerete

Hosszú idő óta okoznak egymásnak kölcsönösen bosszúságot a szabálytalanul közlekedő gyalogosok és kerékpárosok. Bár már rengeteg járdaszakasz mellett fut kerékpárút, a bringások közül többen ilyenkor is a gyalogosok közlekedésére kijelölt utat használják. Hasonló a helyzet a kerékpárosokat zavaró sétáló, olykor babakocsit is toló gyalogosokkal, akik van, hogy a teljes útszélességet elfoglalják.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása (KRESZ) természetesen az ilyen közlekedési helyzetekben betartandó szabályokat is részletesen taglalja, ezt felejtik el gyakran a fent említett emberek, pedig könnyen elkerülhetőek lennének a kellemetlenségek, olykor csupán néhány méterrel kellene arrébb menni.

Hírportálunk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságot kérdezte a betartandó szabályokról.

A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem pedig kerékpárút nincs – vagy az a gyalogosközlekedésre alkalmatlan –, a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.

Tehát, ha használható járda, és kerékpárút is fut mellette, akkor egyértelműen a járdán kell közlekednie a gyalogosnak. Ha nincs járda, akkor az érvényes szabályok nem tiltják, hogy kerékpárúton közlekedjenek.

Van különbség a kerékpárút, illetve a gyalog- és kerékpárút között

A kerékpárutat lakott területen belül biciklisek és járda hiányában gyalogosok használhatják. A kerékpáros itt maximum 30 kilométer/óra sebességgel mehet.

A gyalog- és kerékpárúton ellenben gyalogos és a kerékpáros forgalom részére fenntartott útfelületet burkolati jellel és eltérő színű burkolattal is kijelölhető. A kerékpáros 20 kilométer/óra sebességgel mehet itt, tehát lassabban, mint a kerékpárúton.

Gyalog- és kerékpárút: több fajtája is van

Kétféle gyalog- és kerékpár út van, az elválasztott és a közös. Az elválasztott esetében burkolati jellel, szintkülönbséggel, vagy egyéb látható módon el van határolva a gyalogosok és kerékpárosok térfele, és mindenkinek a saját sávjában kell közlekednie, melyet a jelzőtábla is mutat.

A közös gyalog- és kerékpárúton nincs útburkolati jellel vagy egyéb módon elhatárolva a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére szolgáló rész, azonban azt figyelembe kell venni, hogy sem a kerékpáros, sem pedig a gyalogos nem veszélyeztetheti a másik közlekedését.

Az adott helyzet dönt a büntetés súlyáról

A közúti szabályok megszegése esetén minden szabályszegő büntethető, tekintet nélkül arra, hogy járművel vagy gyalogosan közlekedik. Egyes konkrét szabálysértések esetében a helyszínen intézkedő rendőr dönti el, hogy a szabálysértés súlyából adódóan és a helyszínen tapasztalt egyéb körülményeket figyelembe véve figyelmeztetést, helyszíni bírságot, vagy feljelentést alkalmaz.

Több olyan útszakasz is van, ahol a járda keresztezi a kerékpártutat. Az ilyen eseteknél mindig a kerékpárúton közlekedőnek van elsőbbsége.

Konkrét eset is van az elmúlt hónapokból

Még augusztusban egy gyalogos a szolnoki Szántó körút 13. szám előtti útszakaszon kialakított járda bal szélén haladt, a Várkonyi tér irányából a Kassai út felé, amikor a zebrán való áthaladási szándéka miatt keresztezte a járdával párhuzamosan futó kerékpárutat. A gyalogos körültekintés nélkül lépett a kerékpárútra, aminek következtében a vele azonos irányból, féktávolságon belül, közvetlen mellé érkező kerékpáros a jobb karjánál elütötte. Az ütközéstől a gyalogos egyensúlyát vesztette és arccal a kerékpárútra esett, melynek következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A baleset helyszíne
Fotó: Google térkép

A fent taglaltakból leszűrhető, hogy egy kis odafigyeléssel és a szabályokat betartva, jóval biztonságosabban lehet közlekedni. Mindkét fél közreműködésére szükség van, hogy a bosszankodás és a balesetek elkerülhetőek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában