Oktatás

2021.10.03. 11:28

Jövőre már szakmát is tanulhatnak a szolnoki Széchenyi gimnáziumban

Már a kilencvenes évek elején megfogalmazódott az a koncepció a szolnoki Széchenyi gimnáziumban, melyben hangsúlyt helyeztek a művészeti ágak felkarolására. Így jöhetett létre 1995-ben a rajz és dráma tagozat, ami töretlenül nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében. Ennek továbbgondolásaként a gimnázium összefogott a Szolnoki Művészteleppel, és jövőre új képzőművészeti szakokat indít, melynek következtében némileg a profilja is átalakul.

Köllő Judit

A rajz szak önálló képzésként indul majd, így egy tagozaton belül több osztályt fogunk indítani – mondta Deák László, a Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója

Fotó: Nagy Balázs

– Régóta jó kapcsolatot ápolunk a művészteleppel, és számos művész – mint például Pogány Gábor Benő szobrász, vagy Verebes György, a művésztelep vezetője – tartott már előadásokat a fiataloknak egy-egy tanóra keretén belül – magyarázta Deák László iskolaigazgató.

– Mindig is fontos volt a vezetés számára, hogy a rajz és dráma tagozatos diákok találkozzanak olyan kortárs művészekkel, akiktől elleshetik a mesterségeket. Pogány Gábor Benő például az előadásokon túl többször egy-egy séta keretében ismertette meg a diákokkal a megyeszékhelyen fellelhető műalkotásokat – tette hozzá.

A rajz szak önálló képzésként indul majd, így egy tagozaton belül több osztályt fogunk indítani – mondta Deák László, a Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója
Fotó: Nagy Balázs

A rajz tagozat nemcsak, hogy rendkívül népszerű, de a diákok évről évre remek OKTV-s eredményekkel is öregbítik iskolájuk hírnevét. A képzés folyamatosan színesedik, így a fiatalok már kismesterségekkel (szövés, agyagozás, gyöngyfűzés vagy gyertyaöntés) is megismerkednek tanulmányaik során.

– Már tavaly kidolgoztuk a művészeti szakgimnázium tantervét, és idén szep­tembertől már hivatalosan is a Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium nevet viseli az iskolánk – árulta el az intézményvezető.

– A rajz szak tehát önálló képzésként indul majd, így egy tagozaton belül több osztályt fogunk indítani, melyek között a grafikus, festő és szobrász szerepel. Mindez lehetőséget biztosít arra, hogy érettségi után, plusz egy év keretein belül szakmát szerezhessenek a diákok. A gimnáziumi alaptanterv tantárgyai is megmaradnak, egyetlen változás lesz, hogy a természettudományi tantárgyakat összevonjuk, ezáltal heti tíz művészeti órát is biztosítani tudunk a fiataloknak – szögezte le Deák László.

Az iskola jövő szeptembertől a képzőművészeti ágak mellett meg kívánja tartani a sport-, a biológia, az informatika és a dráma tagozatot, valamint a nyelvi előkészítőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában