SZOLNOK

2021.10.12. 17:28

Két napig meleg víz nélkül marad a Széchényi városrész

A probléma mintegy ötezer lakást érint.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Október 13-án leáll a melegvíz-szolgáltatás a Széchenyi városrészben. Mint arról korábban már beszámoltunk, a lakótelepen, a volt Aranykanna ABC parkolója alatt hálózati csőtörés keletkezett. Horváth István, a melegvíz- és fűtésszolgáltató Alfa-Nova Kft. ügyvezetője hírportálunk érdeklődésére elmondta, ismét a városrész egyik közel negyven esztendős földalatti csőrendszerében keletkezett repedés, újabb kellemetlenséget okozva a fogyasztóknak. A probléma ismételten mintegy ötezer lakást érint.

A rendszertechnológia szerint október 13-án leállítják a melegvíz-szolgáltatást, ami azt is jelenti, hogy a lokális közösségi kérésre alkalmazható pótfűtést sem tudná biztosítani a hőelosztó központ. A 75-80 fokos meleg vizet először vissza kell hűteni, hogy a hibát a szakemberek elhárítsák. A probléma pontos helyét az Alfa-Nova munkatársai már beazonosították és feltárták, a visszahűtés után pedig a csőcserét is elvégzik.

A javítás után következik a rendszer visszafűtése, és várhatóan 15-én, pénteken újra üzemkész lesz a melegvíz-szolgáltatás. Addig a hideg víz főzőhelyeken való felmelegítésére van lehetőség. Mivel október 15-én kezdődik a fűtési szezon is, úgy értelemszerűen pénteken ez a szolgáltatás is vélhetően beindul – közölte érdeklődésünkre Horváth István, az Alfa-Nova Kft. ügyvezetője.

– Jelenleg hősugárzóval fűtjük azt az egy szobát, amelyben a nyolcvanöt éves édesanyám tartózkodik, az ő korában ugyanis már nagyon oda kell figyelni a megfelelő hőmérsékletre – mondta a Széchenyi lakótelepen élő Nagy Lajosné. A napokban ugyanis nem indult be a fűtés, és a tájékoztatás szerint szerdától péntekig meleg víz sem lesz a folyamatos csőtörések miatt.

A harmincezres városrészben élők többsége marad fűtés és meleg víz nélkül a héten.

– Hamarosan elkezdődik a fűtési szezon, a héten pedig elindult volna a próbafűtés is, ez mégsem történt meg. Mivel mi a hetedik emeleten lakunk, itt nincs olyan hideg, vagyis még kibírjuk. Azoknál az alsóbb szinteken élő családoknál kellemetlen a helyzet ahol kisgyermekek, csecsemők is laknak – mondta a városrész egy másik lakója, Rácz Irén.

Erdélyi Edina az egyik Czakó Elemér úti társasház sarki lakásában él családjával, ők négy éves gyermekük miatt viselik különösen nehezen a fűtés, illetve a meleg víz hiányát.

– A kicsi szobájában most 19 fok van, az éjszakát úgy oldjuk meg, hogy lefekvés előtt hősugárzóval befűtünk, éjjel pedig három-négyszer is felkelek hozzá, hogy betakargassam. A vizet tűzhelyen melegítjük majd, hogy megoldjuk az esti „fürdést”, de nagyon kellemetlen, hogy mostanában egyre többször fordul elő hasonló eset – utalt a melegvíz-szolgáltatás akadozására az anyuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában