jászkunság

2021.10.30. 09:58

Komoly bajunk is lehet, ha nem ehető tököt fogyasztunk

Nem minden tök alkalmas arra, hogy együnk belőle, mert a vége hasmenés, vagy kiszáradás is lehet.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Október vége környékén köszönt ránk az igazi tökszezon, ilyenkor sokan keresik a piacokon és a boltokban a sütőtököt és a halloween alkalmából faragható dísztököt is.Fontos tudni azonban, hogy az ízletes és bátran fogyasztható sütőtökkel szemben a dísztökök viszont nem ehetők, már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – hívja fel a figyelmet a különbségre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Amint írják, a köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezek azok, melyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak.

A halloween-tököt inkább ne kóstolja meg!

Amit a piacon és a boltokban általában halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Ezeket zsengén szedik le, ekkor még ehetőek, de éretten már kemények lesznek és ehetetlenné válnak.

Magyarországon a halloween-tök érett, dísz típusa terjedt el. Ez a fajta nagy, narancssárga színű, alapvetően dekorációs célra szánják, nálunk is többféle kapható belőle. Fontos tudni azonban, hogy a halloween-tök emberi fogyasztásra alkalmatlan.

A dísztökök ugyanis toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezek nagyon keserűek, fogyasztásuk már kis mennyiségben – akár pár falat után – is olyan komoly, kellemetlen tüneteket okoz, mint a gyomorgörcs, hányás, hasmenés vagy kiszáradás – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is.

A sütőtököt bátran ehetjük, szuper vitaminforrás

A sütőtök íze édes, formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Nem csoda, hogy sokan szeretik, hiszen nemcsak finom, igazi vitaminbomba is: karotint, C-vitamint, kalciumot és foszfort is tartalmaz, illetve magas a szénhidráttartalma is.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában