rendkívüli nyílt ülés

2021.10.06. 06:58

Közös nevezőre jutottak Berényben a Malom-ügy kapcsán

Rendkívüli nyílt ülést tartott a Malom-projektet érintő kérdések apropóján a helyi városfejlesztési bizottság. A közel kétórás tanácskozáson a bizottsági tagokon kívül részt vettek a képviselő-testület tagjai, Borbás Zoltán megyei közgyűlési alelnök és dr. Rácz Zsolt, az önkormányzat ügyvédje is.

Illés Anita

Az önkormányzatnak harcolnia kell a peres eljárásban, hogy nyerjen a város – hangsúlyozta Tamás Zoltán

Fotó: Pesti József

Mint azt megírtuk, Tamás Zoltán, a bizottság elnöke nyílt levélben intézett kérdéseket a polgármesterhez, hogy tisztán lássanak a több mint egymilliárd forintos Malom-ügyben. Budai Lóránt a minapi tanácskozáson válaszolt ezekre. Elsőként feltárta az ügy előzményeit, a kivitelezői szerződés megkötésétől annak azonnali hatállyal történő megszüntetéséig, majd a többi vitás kérdésben is tájékoztatott.

Megtudtuk: egy peres eljárás van folyamatban, mellyel kapcsolatban az önkormányzat jogi képviselője több kérdésre is választ adott.

Dr. Rácz Zsolt elmondta: ez a per rendkívüli bonyolult lesz, többek között azért, mert szakértői véleménnyel terhes. Idén no­vember 16-ára tűzte ki a bíróság az első tárgyalást, ami perfelvételi lesz. A folyamatban lévő per alapjául szolgáló szakértői véleményt és kiegészítést a pertaktikához fűződő érdek miatt nem ismerhették meg korábban a testület tagjai.

A hosszas polémia során a Közösen Jászberényért Egyesület képviselői az ügyben az előző városvezetés „örökségeként” a kivitelezői szerződés előkészítését, a közbeszerzési eljárás és a vállalkozóidíj-követelés elzálogosítását firtatták. Míg a Fidesz-frakció a kialakult helyzetben a jelenlegi városvezetés felelősségét kérte számon a szerződéstől való elállás, a peres eljárás megindítása és a nyolcszázmilliós pályázati összeg esetleges visszafizetése miatt.

Borbás Zoltán hozzászólásában kifejtette: a per az önkormányzat belügye, de úgy látja, hogy jók a város esélyei.

Mint mondta: a pályázatot irányító hatóságot a projekt megvalósítása érdekli, ám ez nem történt meg, ezért valószínűleg visszavonják a nyolcszázmilliós támogatást, amit vissza kell fizetnie az önkormányzatnak.

Az önkormányzatnak harcolnia kell a peres eljárásban, hogy nyerjen a város – hangsúlyozta Tamás Zoltán
Fotó: Pesti József

A konstruktív vita során számos kérdést tisztáztak. Tamás Zoltán összegzésként elmondta: a cél közös, az önkormányzatnak harcolnia kell a peres eljárásban, hogy nyerjen a város. Hozzátette: amennyiben ez lezárul, közös megoldást kell keresni a Malom megépítésére. A bizottság végül egyhangúlag elfogadta a tájékoztatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában