Torony-túra

2021.10.22. 11:28

Madártávlatból kémlelik a térség pazar látnivalóit a tiszajenői diákok

Különleges kezdeményezésben vehetnek részt a tiszajenői Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanulói. A gyerekek „toronytúrák” keretében, több tízméteres magasságból ismerhetik meg környezetük legszebb látnivalóit. A minap Jászkarajenő katolikus templomának 68 méteres tornyába látogatott el az intézmény diákcsapata.

Hartai Gergely

A túrák során a környezetükben lévő katolikus és más felekezetek templomait keresik fel

Forrás: Beküldött fotó

– Az elmúlt két tanév bezártsága után olyan újdonsággal rukkoltunk elő tanulóink kimozdítására, amely közösségi élményeken keresztül elősegíti mind a testi, mind a lelki, mind pedig a szellemi fejlődésüket. Havonta más-más helyszínen, változatos kiegészítő programokkal színesítve, Torony-túrára hívjuk az érdeklődőket – mutatta be rendhagyó kezdeményezésüket az intézmény pedagógusa.

A túrák során a környezetükben lévő katolikus és más felekezetek templomait keresik fel
Fotó: Beküldött fotó

Hajnalné Terjéki Dorottya hírportálunk érdeklődésére elmondta: a túrák során a mintegy harminc kilométeres környezetükben lévő katolikus és más felekezetek templomait keresik fel. Ezen alkalmak során olyan templomokat választanak, melyek tornya biztonságosan látogatható.

– A program kiötlőjeként és szervezőjeként számomra is különleges alkalom a templomtornyok belsejébe bepillantani. Élmény a félelmeinket legyőzve feljutni, és onnan letekinteni, a környéket madártávlatból megcsodálni – tette hozzá az ötletgazda.

Mint megtudtuk: érkezés után az adott egyházközség hivatalos képviselője ismerteti meg a diákokat a szakrális helyszínek történetével és egyéb hitéleti érdekességekkel. Az egyes célpontokat hol gyalog, hol kerékpárral, de alkalmanként busszal vagy vonattal közelítik meg az iskolások.

– Minden túrához rendelünk egy kiegészítő ismeretterjesztő vagy szórakoztató programot. Ezeken az alkalmakon célunk az élményszerzés, a tapasztalatokon alapuló tanulás, és nem utolsósorban a közösség formálása, erősítése. Korábban úgy terveztük, hogy egy hónapban egy helyszínre látogatunk el. Nemrégiben Martfűn jártunk, múlt szombati utunk pedig Jászkarajenőre, a Nagyboldogasszony-templom 68 méter magas tornyába vezetett. Az aznapi program részeként sütögettünk és irodalmi vetélkedőt is tartottunk. A helyi lovascentrum közreműködésével pusztakocsikáztunk, kimentünk egészen a Kutyakaparó Csárdáig – részletezte programjaikat a tanárnő.

A hétvégi eseményhez negyedikes, ötödikes, hetedikes és nyolcadikos diákok csatlakoztak, összesen huszonkilencen.

Nem ez volt azonban az utolsó ilyen diákprogram az idén.

– A Torony-túra következő állomása Abony két tornya lesz. Novemberben a katolikus és a református templomba egyaránt ellátogatunk. Ez utóbbi helyszínen a híres kazettás mennyezetet is szeretnénk megtekinteni – zárta gondolatait a pedagógus.

A katolikus templomban várhatóan Markó Ferenc abonyi helytörténet-kutató kalauzolja majd a tiszajenői iskola csoportját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában