munkálatok

2021.10.30. 06:58

Már a közelgő télre készítik fel Szolnok köztereit

Az október hagyományosan az őszi munkák legaktívabb időszaka, a megyeszékhelyen ezek már hetekkel ezelőtt megkezdődtek a közterületeken. A „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. munkatársai – a város kijelölt területein – jelenleg lombszedéssel és a virágágyások rendbetételével foglalkoznak.

Köllő Judit

A következő napokban nagy forgalomra számítanak a Kőrösi úti temetőben, ahol jelenleg is dolgoznak a „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. munkatársai. A lehullott falevelek feltakarítása most a legfontosabb feladat

Fotó: Nagy Balázs

– A hideg idő beköszöntével nagy figyelmet szentelünk a lombhullásnak, hiszen a közterületekre kerülő falevelek minden évben feladják számunkra a leckét – emelte ki Fodor György, a „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

– Gondolok itt arra, hogy egyes fafajták lombhullása például a következő év márciusáig is eltarthat. A platánok esetében már az is előfordult, hogy még áprilisban is szedtük a leveleit. Ebben az időszakban az egynyári növények behordásával is foglalkozunk. A frekventáltabb helyeken, ahol még pompáznak a virágok – ilyen például a Kossuth tér –, hetekkel később szedjük be a növényeket, hiszen nagyszerű látványt nyújtanak. A kandeláberekben található virágokat is beszedjük, majd szaporítjuk, hogy jövőre is újra kihelyezhessük őket. Huszonnégy ágyásból körülbelül tízbe egynyári virágokat – például őszi árvácskát – és tulipánokat helyezünk ki, melyek közül az utóbbi tavasszal gyönyörű színekben fog tündökölni.

A dolgozók a városban előforduló munkák mellett kiemelt figyelmet fordítanak a közelgő mindenszentek időszakára is. Hiszen ekkortájt magasabb a látogatottság a helyi temetőkben, melynek következtében sok hulladék felgyülemlik.

– A minap négy teherautóval szállítottunk el szemetet a római katolikus temetőből – hangsúlyozza az ügyvezető igazgató, hozzátéve, munkatársaik folyamatosan dolgoznak a sírkert rendben tartásán, illetve sokszor még metszést is végeznek egyes fafajokon. A temetőben is figyelmet fordítanak a levelek összetakarítására és a sírok közti gyepmunkákra is.

A következő napokban nagy forgalomra számítanak a Kőrösi úti temetőben, ahol jelenleg is dolgoznak a „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. munkatársai. A lehullott falevelek feltakarítása most a legfontosabb feladat
Fotó: Nagy Balázs

A szép kert ősszel születik

– Nagypapám mindig azt mondta, hogy a szép kert ősszel születik – idézi fel a régi emléket Szabó Kinga, szandaszőlősi hobbikertész. – Lassan tíz éve figyelem az élővilágot és a növényeket, így elmondhatom, hogy ha ebben az egy hónapban beleteszünk apait-anyait a kertművelésbe, jövőre gyönyörű udvarral gazdagodhatunk. Ilyenkor fontos levágni az elkorhadt ágakat, valamint a talajgondozásra is nagy figyelmet kell fordítani. Illetve a gyümölcsfák ültetését még a fagyok előtt el kell végezni. Jó tanácsként mondhatom, hogy egy „utolsó” virágágyás-rendezést, tehát gyomlálást és földforgatást még ilyenkor, egy meleg októberi délutánon érdemes elvégezni, hiszen meghálálja kertünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában