jászberény / galériával

2021.10.20. 14:08

Megnyitotta kapuit a negyedik Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás

Háromnapos jászsági szakmaválasztó kiállítás kezdődött szerdán a Bercsényi úti Sportcsarnokban, Jászberényben. Immár negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a pályaválasztási seregszemle, melyet ezúttal a Jászberényi Tankerületi Központ és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen szervezett.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Tavaly a pandémia miatt elmaradt a kiállítás, idén azonban több újdonság várja a Jászság pályaválasztás előtt álló diákjait. A háromnaposra bővült rendezvényen huszonhárom kiállító, köztük középfokú oktatási intézmények és vállalkozások interaktív formában mutatják be a különböző szakmák rejtelmeit.

Csütörtökön délután a szülőknek is lehetőséget biztosítanak a szakképzési intézményekkel és a gyakorlati helyet biztosító vállalkozásokkal való találkozásra.

A Szolnoki Szakképzési Centrum és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat is csatlakozott a programhoz.

– Támogatandónak tartjuk a továbbtanulás előtt álló fiatalok jászsági kötődésének erősítését, a szakképzés célzott segítését mind az oktatói, mind a munkáltatói oldalról – mondta a megnyitón Mészárosné Vas Márta, a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese.

A köszöntők sorát Pócs János a térség országgyűlési képviselője folytatta. Szólt többek között a kormány munkahelyteremtő programjáról, ami az elmúlt tizenegy évben egymillió új munkahelyet hozott létre az országban. Emlékeztetett: 2010 előtt a munkahely hiány, napjainkban pedig a munkaerőhiány okoz kihívást a térségben.

Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, hogy a megye gazdasági teljesítményének kétharmadát a Jászság vállalkozói adják.

– A jó pályaválasztás mellett az is fontos, hogy a képzett szakemberek itthon maradjanak – tette hozzá.

– Szükség van a képzett munkaerőre – erősítette meg Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Ez mind a hazai, mind pedig a világpiaci versenyképesség növelése miatt fontos. A jövőben tudásbázisra kell építeni a gazdaságot – mutatott rá.

A kiállítást megnyitó Zsemberi Zoltán, tankerületi igazgató szerint a fiataloknak a pályaválasztásban szükségük van a pedagógusokra, a stabil szülői háttérre és azokra az impulzusokra is, melyekkel a rendezvényen találkoznak. Három napon át a diákok megismerhetik többek között a hiányszakmákat, az álláslehetőségeket, a különböző ösztöndíjprogramokat és gyakorlati lehetőségeket, valamint találkozhatnak a térség vállalkozóival is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában