horgászok

2021.10.13. 11:28

Megoldást keresnek a szemétproblémára Cibakházán

A horgászturizmus fellendítésén dolgoznak Cibakházán. Az utóbbi időben felmerült, hogy bár a horgászokat szabály kötelezi, hogy nem lehet szemetes a partszakasz, ahol csalijukat a vízbe dobják, a tapasztalatok alapján viszont sokan hagyják az üres etetőanyagos szatyrot és egyéb hulladékot a peca helyén. A kérdés megoldására vitaindító közleményt tett közzé a helyi horgász egyesület.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Visszatérő probléma a holtág partján, hogy néhányan hátrahagyják a szemetüket. Van, aki szétszórva, és van, aki műanyag zsákban összegyűjtve. Igazság szerint másnap reggelre ez utóbbit is szétszórják az ennivaló után kutató állatok. Vagyis a végeredmény szemetesen hátrahagyott hely, ahol a következő horgász nem tud nyugodtan leülni – fogalmazott közleményében a Cibakházi Vegyesüzemi Horgász Egyesület.

Mivel egyre többen váltanak engedélyt az adott területre, a szemét is egyre több. Hulladékgyűjtők kihelyezését tervezték, de azok ürítése további költségeket róna a fenntartóra és közvetve a horgászokra is.

– Valamit kezdeni kell a helyzettel – válaszolta megkeresésünkre Hegyes Zoltán polgármester. – Az nem lehet hosszú távú megoldás, hogy az egyesület vagy az önkormányzat kampányszerűen szedi össze a szemetet – fogalmazott.

Két megoldási javaslatot dolgoztak ki a tiszazugi nagyközségben.

– Konténerek vagy szemetesek telepítése az egyik opció, ezekben több köbméter hulladék gyűlne össze hetente, amit el kellene szállíttatni, az erre költött összeg húsz-huszonöt mázsa hal telepítésére lenne elég. Ez akár magával vonná azt, hogy több ezer forinttal megemelkedne az engedély költsége, hiszen a hulladék elszállíttatása közel kétmillió forint – vázolta az egyik lehetőséget.

A költséghatékonyság jegyében inkább afelé terelnék a horgászokat, hogy maguk vigyék el a partról a szemetet.

– Amit kivittek magukkal, azt vélhetően hazafele is befér a táskába, az üres zacskók egyébként is kevesebb helyet foglalnak, mint az etetőanyaggal teliek – tette hozzá Hegyes Zoltán.

A közreadott vitaindító dokumentum célja, hogy a horgászok is megismerhessék a lehetőségeket. Az észrevételek mérlegelése és megvitatása után a döntést jövő év elejére tervezik.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában