Fegyvernek

2021.10.24. 19:58

Mészáros Ildikó rímekbe szedte, miként hat életünkre a koronavírus

Az könyv minden verse a pandémia alatti érzéseket tükrözi, ugyanakkor mégsem egyhangú.

Molnár-Révész Erika

Mészáros Ildikó a helyi könyvtárban mutatta be a harminchét verset tartalmazó új kötetét, mely a koronavírusról szól

Fotó: Ollé Orsolya

Covid–19 címmel jelent meg a fegyverneki költőnő, Mészáros Ildikó legújabb verseskönyve, melyet saját, kávéval festett zentagle stílusú rajzaival illusztrált.

Mészáros Ildikó a helyi könyvtárban mutatta be a harminchét verset tartalmazó új kötetét, mely a koronavírusról szól
Fotó: Ollé Orsolya

– A járvány kitörésekor, vagyis 2020 tavaszától kezdtem el írni a verseket. Először az unokáimnak kellett elmagyaráznom, hogy mi is zajlik, ezért írtam számukra egy mondókát. De ami leginkább megérintett, az az időszak volt, amikor nagyon sokan lélegeztetőgépre kerültek. Emiatt éreztem úgy, hogy mintegy biztatásként megírom azt a verset, aminek mondanivalója: ne add fel!, címe pedig Várnak még otthon – mesélte Mészáros Ildikó harminchét verset tartalmazó kötetének indíttatásáról.

– A Covid–19 a hetedik verseskötetem, melynek bemutatója és a versek illusztrálására készített zentangle rajzaim kiállítása a Fegyverneki Művelődési Ház és Könyvtárban volt a hónap elején. A könyv érdekessége, hogy minden verse a pandémia alatti érzéseket tükrözi. Mégsem egyhangú, mert rávilágít a különböző időpontokban felszínre törő érzések sokszínűségére – jellemezte új kötetét a költőnő.

Míg korábbi kötetét kavicsképekkel, a mostanit az úgynevezett zentangle rajzaival illusztrálta. Az ábrázolásmód aprólékos, általában fekete-fehér mintái újra és újra ismétlődnek, elkészítésük nagyfokú figyelmet, koncentrációt igényel. Ildikó képei is ilyen aprólékossággal készültek, kávéval festett barna árnyalatai nyugtatólag hatnak az olvasóra. A verseskötet abban a tekintetben kuriózumnak számít, hogy kizárólag a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos verseket, dalszövegeket tartalmaz.

„Covid-himnusz” válhat a verséből

A Várnak még otthon című versét először egy szegedi tárlatmegnyitón szavalta el.

– A rendezvény után Nyári Lászlóné Dudás-Szabó Erzsébet zenepedagógus felajánlotta, hogy megzenésíti. Zongorára, gitárra elkészült a kotta, majd zongorakísérettel és énekesekkel bemutatták, szintén Szegeden. Sokak szerint a megzenésített dalszöveg az elmúlt időszak himnuszává válhat – mondta a költőnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában