Statisztika

2021.10.17. 06:58

Munka mellett is sokan választják a diákhitelt a Jászkunságban

A járvány óta sok diák használja mankóként a diákhitelt, amit a felnőttképzés résztvevői is igényelhetnek. Megyénkben 2018-ban összesen 330-an kértek diákhitelt, 2020-ra azonban ez a szám majdnem megnégyszereződött, ugyanis több mint 1200-an kaptak kölcsönt a Diákhitel Pluszt kihasználva.

Czakó Nóra

A diákhitel továbbra is népszerű a megye főiskolai és egyetemi hallgatóinak körében

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci nehézségek, a beszűkült munkavállalási lehetőségek okozták, hogy egyre több fiatal folyamodik diákhitelért. Gazdasági elemzők a járvány alatt csökkenő diákmunkában találták meg az egyik okot, ami oda vezetett, hogy nőtt a diákhitelt igénylők száma.

A megyeszékhelyen élő Anna most kezdte el egyetemi tanulmányait Budapesten a barátnőivel, de mivel állami ösztöndíjasok, ami elég a megélhetéshez, nem vettek fel diákhitelt. Mint mondták, nem akarnak már ilyen fiatalon tartozást felhalmozni.

Másoknak viszont kedvezőek a tapasztalataik.

– Bár dolgoztam, mégis szükség volt a diákhitelre, hogy fizetni tudjam a tandíjamat a levelezős képzésen – mondta egy vidéki kisvárosból származó fiatal, a pedagógusnak készülő Zoltán.

– A tandíjon kívül tankönyveket, jegyzeteket, sőt laptopot is vettem a pénzből. A visszafizetés nem okozott gondot, pár tízezer forintot kellett törlesztenem havonta. A diákhitellel elégedett vagyok, mert nem voltak rejtett költségek – fűzte hozzá.

A megyei adatok beszédesek. Szerdahelyi Kingától, a Diákhitel Központ Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójától megtudtuk, hogy míg 2018-ban összesen 330-an igényeltek diákhitelt a Jászkunságban,

addig 2020-ra ez a szám majdnem megnégyszereződött, ugyanis több mint 1200-an kaptak kölcsönt.

Ez a magas szám annak köszönhető, hogy tavaly 934-en igényelték a Diákhitel Pluszt. Ez 2020-ban egy év alatt több mint egymilliárd 88 millió forint folyósított hitelt jelent. Idén a tanév szeptemberi kezdete óta pedig már átlépte az ötszázat a diákhitelt igénylők megyei száma.

A diákhitel továbbra is népszerű a megye főiskolai és egyetemi hallgatóinak körében
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A rendelkezésünkre bocsátott adatokból az is kiderül, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, idén is a Diákhitel Plusz volt a legnépszerűbb a megyei diákok körében. Ezt a fajta támogatást ugyanis ebben az esztendőben már 315-en kérték, míg a szabad felhasználású Diákhitel 1-et 164-en, a képzési költségek kifizetésére használható Diákhitel 2-t pedig 79-en. Ha azonban a támogatást felvett megyei tanulók, tehát az összes szerződés számát nézzük, akkor a Diákhitel 1 bizonyult keresettebbnek. Ezt idén 612 tanulónak folyósították, a Diákhitel 2-t 354-nek, a Diákhitel Pluszt pedig 315-nek. Tavalyhoz képest a Diákhitel 2-t újonnan igénylők száma mintegy felére, míg a Diákhitel Pluszt kérők száma nagyjából harmadára esett vissza.

A kormány döntése alapján október 1-től újra igényelhető a tavaly bevezetett kamatmentes és teljesen szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Az országosan már 40 ezer hallgató által igényelt hitel továbbra is maximum 500 ezer forintig, míg a struktúraváltó felnőttképzésekben részt vevők esetén maximum 1,2 millió forintos összegben elérhető. Az igényelt összeget a Diákhitel Központ folyósítja, s egy év türelmi idő után, öt éven belül kell visszafizetni. A felvett hitel teljes mértékben szabad felhasználású és kamatmentes.

Akár a teljes tartozást is elengedhetik

A Diákhitel Pluszt az aktív jogviszonnyal rendelkező felsőoktatási hallgatók, illetve a struktúraváltó felnőttképzésben a tizennyolcadik életévüket betöltött, de ötvenöt évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe. A hitel­igénylők továbbra is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatási kedvezményekre. A hitelfelvételt követően a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületése után a teljes diákhitel-tartozást elengedik. A Diákhitel Plusz mellett továbbra is elérhető a Diákhitel Központnál a 1,99 százalékos kamatozású szabad felhasználású Diákhitel 1, valamint a képzési költségre fordítható, kamatmentes Diákhitel 2 is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában