átalakítják a színháztermet

2021.10.12. 19:58

Sok év után újra lesz mozijuk a mezőtúriaknak

Régóta foglalkoztatja a mezőtúriakat, hogy mikor ülhetnek be végre egy jó mozifilmre. Sok év után nemsokára valóra válhat az álmuk: elkezdődött a Petőfi Sándor utcai színházterem felújítása, melynek bővül a funkciója, vetítésekre is lesz lehetőség.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szerződéskötés után a kivitelező már fel is vonult a területen, elkezdődött a munka.

A Petőfi Sándor utcai épület színházterme jelentős átalakuláson megy át az elkövetkező hónapokban, melynek eredményeként tavasszal már nemcsak színházi előadásokat, hanem mozifilmeket is nézhet ott a közönség.

– Hosszú volt az út idáig, ezért mindannyiunk számára nagy öröm, hogy végre elkezdődtek a munkálatok. Rendszeresen keresték meg az önkormányzatot ezzel a kérdéssel, és elmondhatom, hogy minket legalább annyira foglalkoztatott. Én magam is nagy várakozással tekintek a végeredmény felé, nagyon várom, hogy megnézhessek ott egy jó filmet – hangsúlyozta Herczeg Zsolt.

A városvezető a projekttel kapcsolatban néhány évvel tekintett vissza, és elmondta,

még 2019 közepén nyújtott be az önkormányzat egy pályázatot, melynek ez a részét képezi.

– A pályázatban a színházterem kettős funkciójúvá alakítása a kulcsprojekt, 2020 elején kaptuk a jó hírt, hogy sikeres a beadványunk. Időközben több műszaki változtatást kellett végrehajtani, módosítani kellett a terv néhány részletét, ezután tavaly ősszel vághattunk bele a kivitelező kiválasztásába. A folyamat idén tavasszal zárult le, ám az eljárást eredménytelennek kellett nyilvánítani, mert még a legkedvezőbb ajánlat is olyan magas volt, hogy az ahhoz szükséges önerőt, pluszforrást nem tudtuk volna biztosítani – számolt be a részletekről a polgármester.

A közbeszerzési pályázatot tehát újra ki kellett írni, mely a kö­zelmúltban zárult le, ezúttal eredményesen. –

A legkedvezőbb ajánlat nettó 114 millió forint volt, ez már megfelelő volt, így kiválasztottuk az ajánlattevőt. Az önkormányzatunknak ehhez még 67,7 millió forintot kell biztosítani, amit a felvett fejlesztési hitelből finanszírozunk­ – mondta el Herczeg Zsolt.

A munkálatok elkezdődtek, a színházteremben számos változás, fejlesztés valósul meg. Jelenleg a régi székek kibontása, majd a padlóburkolat eltávolítása történik, majd kezdődhet a felújítás.

– Megújul a fűtésrendszer, valamint megoldják a terem klimatizálását. A helyiség végében egy mozigépházat építenek ki, és a színpadon egy speciális, feltekerhető filmvásznat helyeznek el, amihez egyébként úgynevezett aktív szemüvegeket kell majd használni a háromdimenziós filmek nézéséhez. A falakra hangelnyelő felületek kerülnek majd – számolt be a munkálatokról a városvezető.

A beruházás a tervek szerint 2022 tavaszára már el is készül, a színházterem is megújul, és sok év után végre a városukban is járhatnak moziba a mezőtúriak.

Folytatnák a szépítést

A színházterem megújulásával nem ér véget a Petőfi Sándor utcai épület megszépülése. Az önkormányzatnak feltett szándéka, hogy folytassák a rekonstrukciós folyamatokat.

– A színházteremtől a főtér felé eső szárny felújítása még nem történt meg, valamint az épület eléggé rossz állapotban lévő, teljes tetőszerkezetét is szeretnék megújítani. Mindehhez természetesen pályázati forrásra lesz szükség – emelte ki Herczeg Zsolt polgármester, aki hozzátette, örömteli, hogy a közeljövőben a Petőfi Sándor utcát is felújítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában