JÁSZKUNSÁG

2021.10.26. 11:28

Színes virágok és koszorúk jelzik a kegyeleti ünnep közeledtét

Koszorúkkal, krizantémokkal teltek meg az árusok polcai, ami egyértelműen jelzi a mindenszentek ünnepét és a halottak napját.

Kovács Berta, Illés Anita

Bohácsi Zoltán és Pappné Csák Csilla is bő választékot kínál koszorúból a szolnoki piacon.

Fotó: Nagy Balázs

Az árusítóhelyeken és piacokon megszaporodó koszorúk, krizantémok csalhatatlanul jelzik, hogy közeledik a mindenszentek ünnepe, illetve a halottak napja. Nem kivétel ez alól a szolnoki vásárcsarnok sem, ahol hétvégén már nagy számban vonultatták fel az árusok cserepes és szálas virágaikat. Az áruházláncok polcain pedig már hetek óta kínálják a különféle sírdíszeket változatos áron és formában.

Horváth Éva boltból vásárolt két élethű, de műanyag koszorút. Mint mondta, az igazit jobban szereti, de a Dunántúlra viszi rokoni sírra, és csak nagy ritkán tud elutazni.

– A műanyag legalább tartós, nem kell hónapok múltán a sírról takarítani a fenyőtű és a moha maradványait – vallott indítékairól.

A közelben lévő sírokra krizantémot fog vinni, de azt csak a temetőlátogatás napján veszi meg.

A szolnoki Maróti Sándorné már pénteken megvette az egyik koszorút a piacnál.

– Még hármat kell vennem, a hét első felében tervezem beszerezni őket – árulta el a nyugdíjas asszony. – A hétvégén vidékre vittem a koszorút, unokanővérem sírjára. Sajnos elég drága a koszorú és a virág is, ahogy minden, de reménykedem, hogy hét közben valamivel olcsóbban megkapom. A szolnoki temetőbe csütörtökön vagy pénteken szeretnénk kimenni, a hét elején először is a virágfelhozatalt és az árakat mérjük fel.

A szolnoki piacnál kicsiny és nagy fejű, cserepes és szálas, fehér és színes krizantémokat már egyaránt találni. A hét első napján kevesebb volt ugyan az árus, de aki akart, talált ízlésének megfelelő virágot, és koszorúból is akadt a tenyérnyi méretűtől kezdve a komolyabb kompozíciókig.

A Bohácsi Bt. standján például már 650 forintért is kapni kicsi koszorút, a legdrágábbak ára viszont 6000 forint.

Pappné Csák Csilla szerint idén is csak az utolsó napokban várható az igazi roham
Fotó: Nagy Balázs

– A hétvégén már vitték a vevők a koszorút, bár nem volt még olyan nagy a forgalom – számolt be róla Pappné Csák Csilla. – Viszont vannak, akik már egy héttel előre megvásárolták a sírra valót. Változó, hogy melyik évben mi a kelendőbb. Van, amikor a mohás, van, hogy a fenyőtobozos koszorút keresik jobban.

De a magyar embernek az a szokása, hogy mindent az utolsó pillanatra hagy, így mi is az utolsó napokon számítunk nagy rohamra.

– A tavalyihoz képest valamennyi árat emelnünk kellett, a kicsi koszorúk ötven, a nagyok száz forinttal kerülnek többe. Ennél jobban nem is emelhetünk, mivel nagy a konkurencia, és van, aki inkább olcsóbban adja – árulta el Csilla, aki Bohácsi Zoltánnal közösen reménykedik mind több vevőben.

Szandaszőlősön fűtött fólia alatt nevelt virágait árulja Szakali Jánosné, krizantémok színkavalkádja fogadja az érdeklődőt.

– Nézelődő sok van, de kevesen vásárolnak még, ők is jobbára a cserepes virágot viszik. A korábbi években ilyenkor már több virágot eladtam, de most hideg volt a hétfő reggel, talán azért is nem jöttek annyian – vélekedett.

Az újszászi Lukács István is úgy tapasztalja, tavalyhoz képest kevesebb a vásárló, a cserepes virágot sem veszik annyira, mint ilyenkor szokták. De a hét második felében biztos beindul a forgalom.

Oskó Károlyné viszont nyáron is árul a piacon virágokat, így számíthat a törzsvásárlóira. Cserepes krizantémot mérettől függően 800-tól 2500 forintig terjedő áron kínál, a vágott virága szálanként 500 forintot kóstál.

– Még jobbára azok vásároltak, akik vidékre vitték a virágot – osztotta meg tapasztalatait. – A többség ragaszkodik a hagyományos fehér krizantémokhoz, a fiatalok viszont a színeseket szeretik. Hétvégén óriási rohamra számíthatunk, állítólag nem lesz már nagyon hideg, így nem kell félni, hogy elfagynak a virágok.

A kegyeleti tálak iránt is megnövekedett a kereslet

A jászkiséri Erika Virág-Varázs üzletben is bőséges a választék virágokból, koszorúkból és virágtálakból.

– Évről évre változik, hogy mikor kezdik el az emberek megvásárolni a koszorúkat, virágokat hozzátartozóik sírjára. A korábbi években jellemző volt, hogy sokan már október közepén, második felében kivitték a virágot a temetőbe. Ez természetesen az időjárástól is függ. Vannak, akik a járvány miatt bizonytalanok, ezért kivárnak. Péntektől számítok nagy dömpingre – beszélt tapasztalatairól Simonyiné Fazekas Erika, a virágüzlet tulajdonosa.

Megtudtuk: a koszorúra, élő szálas virágra egyaránt van kereslet, valamint népszerűek a termésekből, selyem- és száraz virágokból készült sírdíszek is.

– Igyekszünk minden évben újítani. A hagyományos koszorúk mellett kegyeleti kőtálakat, kaspókat is készítünk a sírokra. Tartóssága miatt továbbra is a krizantém a legkeresettebb, de vannak, akik rózsát vagy vegyes virágokból összeállított tálat kérnek – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában