jászkunság

2021.10.13. 19:00

Tejeskávékat teszteltek, néhány hibát ki is szúrtak

A nyári szabadság és pihenés után szeptemberben általában új lendületet veszünk, hiszen indul az oktatás, és belevetjük magunkat a dolgos hétköznapokba. Az állandó rohanásban sokszor nem jut idő a kávéfőzésre, a boltok polcain azonban sokféle kész tejeskávét találhatunk. Ezeket a termékeket vették most górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Czakó Nóra

A Szupermenta termékteszten huszonnyolc tejeskávét vontak vizsgálat alá.

A Nébih laboratóriumaiban ez alkalommal is elvégezték a mikrobiológiai vizsgálatokat, valamint ellenőrizték a termékek zsír-, édesítőszer- és laktóztartalmát is. E szempontok szerint mindent rendben találtak a szakemberek.

A hatósági felügyelők megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsír-, cukor- és fehérjetartalomra, illetve a laktózmentességre vonatkozó jelöléseket. Ezek vonatkozásában is mindent rendben találtak, tizenhat termék esetében azonban akadtak egyéb hibák.

Gond volt a tápértékjelöléssel, az összetevők felsorolásával és a termékek megnevezésével is. Két tejeskávé esetében az előállításhoz használt aroma E150d – szulfitos-ammóniás-karamell adalékanyagot tartalmazott, az aromával bevitt színezéket azonban a tejeskávé csomagolásán nem tüntették fel. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak.

Hatósági eljárás indult továbbá az aroma forgalmazója ellen is a megtévesztő és hiányos termékspecifikáció miatt, akit élelmiszerlánc-felügyeleti bírság fizetésére is kötelez a Nébih. A bírságok várható összege együttesen mintegy nyolcszázötvenezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában